Firhtegots Lēberehts fon Nordenflihts

Vikipēdijas lapa
Firhtegots Lēberehts fon Nordenflihts
Fürchtegott Leberecht Freiherr von Nordenflycht
Personīgā informācija
Dzimis 1752. gada 4. septembrī
Jelgava, Kurzemes un Zemgales hercogiste (tagad Karogs: Latvija Latvija)
Miris 1815. gada 1. novembrī (63 gadi)
Madride, Karogs: Spānija Spānija
Tautība vācbaltietis

Firhtegots Lēberehts fon Nordenflihts (vācu: Fürchtegott Leberecht Freiherr von Nordenflycht, spāņu: Barón Timoteus von Nordenflycht y Averbach; 1752—1815) bija Latvijā dzimis raktuvju direktors Polijā-Lietuvā, vēlāk Peru.

Dzīvesgājums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Dzimis 1752. gada 4. septembrī Jelgavā zviedru inženiera Andersa fon Nordenflihta (1710–1762) un viņa sievas Juliānas Ludmilas Federikas fon Averbahas ģimenē. Viņa tēvs bija Dursupes muižas īpašnieks un Engures dzelzscepļa pārvaldnieks, kurš sastādīja pārskatu par Kurzemes un Zemgales hercogistes derīgajiem izrakteņiem, enerģētiskiem resursiem, rūpaliem līdz ar ierosinājumiem saimnieciskās dzīves uzlabošanai. 1778. gadā viņš sāka studēt Freibergas Kalnu akadēmijā Saksijā, strādāja par Polijas-Lietuvas kopvalsts raktuvju direktoru tagadējā Kelces apriņķī.

1788. gadā viņš pēc Spānijas karaļa aicinājuma vadīja ekspedīciju uz Peru, lai uzlabotu sudraba ieguves tehnoloģiju turienes raktuvēs.[1] Viņš panācis atļauju Spānijā un tās kolonijās lietot barona titulu un nēsāt Polijas-Lietuvas uniformu. 1790. gadā viņš Limā izveidoja mineraloģijas laboratoriju 1796. gadā apprecējās ar Kortesa dzimtai piederīgo Mariju Jozefu Kortesu (María Josefa Cortés y Azua). 1802. gadā viņu Limā apciemoja Aleksandrs fon Humbolts.

Napoleona karu laikā 1811. gadā Spānijas karalis viņu atsauca no Peru un Nordenflihts mira Madridē 1815. gadā.

Literatūra[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  • Renée Gicklhorn: Nordenflycht und die deutschen Bergleute in Peru. Deutscher Verlag für Grundstoffindustrie, Leipzig 1963.
  • Manuel Torres Marín: Los de Nordenflycht (Ensayo de Genealogia Descriptiva). Editorial Andrés Bello, Santiago de Chile 1986.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. «Expedition auf den Spuren der TU Bergakademie in Südamerika». Arhivēts no oriģināla, laiks: 2021. gada 9. jūlijā. Skatīts: 2020. gada 25. jūlijā.