Folklendu karš

Vikipēdijas lapa
(Pāradresēts no Folklendas karš)
Folklendu karš

Argentīniešu karagūstekņi Portstenlijā
Datums1982. gada 2. aprīlis14. jūnijs
Vieta
Iznākums Apvienotās Karalistes uzvara
Karotāji
Karogs: Argentīna Argentīna Karogs: Apvienotā Karaliste Apvienotā Karaliste
Komandieri un līderi
Valsts karogs: Argentīna Leopoldo Galtjeri
Valsts karogs: Argentīna Horhe Anaja
Valsts karogs: Argentīna Basilio Lami Doso
Valsts karogs: Argentīna Huans Lombardo
Valsts karogs: Apvienotā Karaliste Mārgarita Tečere
Valsts karogs: Apvienotā Karaliste Terenss Levins
Valsts karogs: Apvienotā Karaliste Henrijs Līčs
Valsts karogs: Apvienotā Karaliste Džons Fīldhauss
Zaudējumi
649 nogalināti
1068 ievainoti
11 313 krituši gūstā
258 nogalināti
775 ievainoti
115 krituši gūstā

Folklendu karš (angļu: Falklands War, spāņu: Guerra de las Malvinas/Guerra del Atlántico Sur) bija karš, kas norisinājās starp Apvienoto Karalisti un Argentīnu 1982. gadā par britiem piederošajām Folklenda salām, Dienviddžordžiju un Dienvidsendviču salām.

Folklendu karš sākās 1982. gada 2. aprīlī, kad argentīniešu karaspēks okupēja Folklenda salas un Dienviddžordžijas salas. Apvienotā Karaliste uz šo reģionu nosūtīja flotes operatīvo vienību, lai tā sakautu reģionā esošās Argentīnas flotes un gaisa spēku vienības, veiktu jūras desantu un atgūtu argentīniešu okupētās salas. Karadarbība beidzās 1982. gada 14. jūnijā pēc Argentīnas karaspēka vienību padošanās.[1] Karš kopumā ilga 74 dienas. Folklendu kara laikā gāja bojā 275 briti un 649 argentīnieši. Šis šobrīd (2024) ir pēdējais militārais konflikts, kurā Apvienotā Karaliste karoja bez neviena sabiedrotā, un pēdējais Argentīnas ekspansijas gadījums kopš 19. gadsimta beigām.

Konflikta iemesls bija ilgstošie strīdi par šo salu piederību. Neviena no pusēm otrai pusei formāli nepieteica karu. Pati karadarbība lielākoties notika Atlantijas okeāna dienvidu daļā un teritorijās, kas kalpoja par kara iemeslu. Argentīnieši britu iebrukumu uzskatīja par atkārtotu okupāciju, bet briti to uzskata par iebrukumu sev piederošajās teritorijās. Argentīna joprojām uzskata, ka tai pieder šīs teritorijas. Arī šīs valsts konstitūcijā kopš 1994. gada ir tieša norāde uz šo nostāju.[2]

Abas valstis Folklendu kara laikā piedzīvoja patriotisma uzplūdu. Reizē gan konflikts atstāja būtisku ietekmi uz abu pušu iekšpolitiku. Argentīnā sabiedrība kritizēja valstī valdošos militāristus par zaudējumu karā, bet Apvienotajā Karalistē Tečeres valdība ieguva tautas atbalstu. Nākamajā gadā Tečere uzvarēja vēlēšanās, pateicoties arī veiksmīgajam kara iznākumam, bet Argentīnā valdošā militārā hunta labprātīgi atteicās no varas.

Diplomātiskās attiecības starp abām valstīm tika atjaunotas 1983. gadā.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. hrono.ru Фолклендский конфликт (krieviski)
  2. Constitución Nacional: Arhivēts 2004. gada 17. jūnijā, Wayback Machine vietnē. "La Nación Argentina ratifica su legítima e imprescriptible soberanía sobre las Islas Malvinas, Georgias del Sur y Sandwich del Sur y los espacios marítimos e insulares correspondientes, por ser parte integrante del territorio nacional" (spāņu)

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]