Futbola laukums

Vikipēdijas lapa
Standarta laukuma izmēri. Ne visi laukumi ir vienāda izmēra

Futbola laukums ir ierobežots laukums, uz kura notiek futbola spēles. Visbiežāk laukumu klāj zālājs, bet pieejami arī dažādu veidu sintētiskie segumi. Mākslīgā seguma krāsai jābūt zaļai un starptautiskas spēles gadījumā jāatbilst FIFA mākslīgā seguma standartiem. Tā izmērus un atzīmes nosaka spēles noteikumu 1. punkts "Spēles laukums".

Visi līniju apzīmējumi uz laukuma ietilpst teritorijās, kuras tie nosaka. Piemēram, bumba, kas atrodas uz vai virs gala līnijas, joprojām ir spēlē. Bumba uz vārtu laukuma līnijas ir vārtu laukumā un pārkāpums, kas izdarīts uz 16,5 metru līnijas, ir noticis soda laukumā. Tāpēc bumbai pilnībā jāšķērso sānu līnija, lai tā būtu ārpus spēles, bumbai pilnībā jāšķērso vārtu līnija starp vārtu stabiem, lai vārtus varētu ieskaitīt. Ja bumba atrodas virs vai uz līnijas, tā joprojām ir spēlē.

Garākās laukuma malas sauc par sānlīnījām, īsākas - vārtu līnijām. Laukuma centru marķē viduslīnija un centra punkts, kuram apkārt 9,15 metru radiusā nomarķēta centra līnija. Laukuma līniju platums nedrīkst pārsniegt 12 centimetrus. Laukuma platumam jābūt robežās no 45 - 90 metriem, garumam no 90 - 120 metriem. Laukumu, kuru ierobežo līnijas, kas sākas 5,5 metru attālumā no vārtu staba iekšpuses un iestiepjas perpendikulāri vārtu līnijai 5,5 metrus dziļi laukumā un kuru galus noslēdz vārtu līnijai paralēla līnija, sauc par vārtu laukumu. Laukumu, kuru ierobežo līnijas, kas sākas 16,5 metru attālumā no vārtu stabu iekšpuses un iestiepjas perpendikulāri vārtu līnijai 16,5 metrus dziļi laukumā un kuru galus noslēdz vārtu līnijai paralēla līnija, sauc par soda laukumu. Šajā laukumā izdarītos pārkāpumus soda ar 11 metru soda sitienu. Ap katru 11 metru soda sitiena atzīmi tiek nomarķēts pusaplis ar radiusu 9,15 metri. Katrs laukuma stūris tiek iezīmēts ar karodziņu, kas atrodas 1,5 metru augstā (ar strupu galu) kātā. Ap katru stūra karodziņu tiek nomarķēta ceturtdaļriņķa līnija ar radiusu 1 metrs.

Vārtiem jābūt droši iestiprinātiem zemē, tie atrodas uz vārtu līnijas un sastāv no diviem vārtu stabiem ar savstarpējo attālumu 7,32 metri, vārtu pārliktnis atrodas 2,44 metru augstumā. Vārtiem jābūt baltā krāsā, stabu un pārliktņa diametrs nedrīkst pārsniegt 12 centimetrus (tiem jābūt tādā pašā platumā, kāds ir laukuma marķējuma līnijām). Vārtos iestiprina tīklu, ja ir iespējams to nostiprināt tā, ka tas netraucē vārtsargam.

Šeit tiek aprakstīts laukums, ko izmanto spēlēm pieaugušo līmenī. Saistībā ar to, ka spēles noteikumi radās Anglijā un sākotnējo četru britu futbola asociāciju pārākumu IFAB, standarta izmēri sākumā tika izteikti imperiālajā sistēmā. Šobrīd noteikumos izmēri ir norādīti metriskajā sistēmā, taču imperiālo vienību lietošana daļā valstu joprojām saglabājas , īpaši Apvienotajā Karalistē.