Gustavs Reinholds fon Lēvenvolde

Vikipēdijas lapa
Gustava Reinholda fon Lēvenvoldes portrets.

Gustavs Reinholds fon Lēvenvolde (vācu: Karl Gustav von Löwenwolde; 1693—1758) bija vācbaltiešu cilmes Krievijas Impērijas galminieks ķeizarienes Katrīnas I, Pētera II un Annas I valdīšanas laikā (1724-1741).

Dzīvesgājums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Cēlies no Lēvenvoldu dzimtas, dzimis 1693. gadā Zviedrijas armijas Rīgas garnizona kapteiņa Gerharda Johana fon Lēvenvoldes un viņa sievas Magdalēnas Elizabetes, dzimušas fon Lēvenas, ģimenē. Lielā Ziemeļu kara sākumā viņa tēvs pārgāja Kurzemes hercogu dienestā un no 1701. gada dzīvoja Kurzemes hercoga reģenta Ferdinanda galmā Dancigā. Pēc Vidzemes un Igaunijas kapitulācijas (1710) viņa tēvs bija Krievijas cara Pētera I pilnvarnieks (General-Bevollmächtigter) Baltijas provincēs, no 1711. gada Pētera I dēla Alekseja sievas Braunšveigas-Lineburgas princeses Sofijas Šarlotes (1694-1715) galminieks.

Pēc Pētera I nāves Gustavs Reinholds fon Lēvenvolde kļuva par ķeizarienes Katrīnas I galminieku un favorītu, 1726. gadā kopā ar abiem brāļiem tika iecelts grāfa kārtā. No 1727. gada bija mazgadīgā ķeizara Pētera II audzinātājs, veicināja Kurzemes hercoga atraitnes Annas kļūšanu par Krievijas ķeizarieni 1730. gadā, tādēļ tika iecelts par galma vadītāju jeb virsmaršalu (обер-гофмаршал). 1731. gadā viņa brāli Kārli Gustavu fon Lēvenvoldi nosūtīja diplomātiskā misijā uz Vīni un Berlīni, lai atrastu piemērotu kandidatūru bijušā Krievijas cara Ivana V mazmeitas un Mēklenburgas-Šverīnes hercoga meitas Elizabetes Karolīnes Kristīnes (no 1733. gada Annas Leopoldovnas) vīram.

Pēc ķeizarienes Annas nāves atbalstīja Annas Leopoldovnas kļūšanu par mazgadīgā ķeizara Ivana VI reģenti (1740-1741), tomēr pēc Elizabetes Petrovnas galma apvērsuma 1741. gadā tika atcelts no visiem amatiem un notiesāts uz nāvi, nocērtot galvu. Pēdējā brīdī sodu nomainīja ar izsūtījumu uz Soļikamsku tālaika Sibīrijas guberņā, kur Gustavs Reinholds fon Lēvenvolde mira pēc 17 gadiem 1758. gada 22. jūlijā.

Anekdote[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Reiz Lēvenvolde teicis Bīronam: ...nesaprotu, kad tiecies ar krievu, tad redzi sava priekšā gudru cilvēku. Bet, kad krievu savācas daudz, tad viņi ir kaut kādi muļķi![1]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. «Остзейский род ЛЕВЕНВОЛЬДЕ». Arhivēts no oriģināla, laiks: 2016. gada 4. martā. Skatīts: 2015. gada 6. septembrī.