Kara un naudas varoņi

Vikipēdijas lapa
(Pāradresēts no Heroeswm.ru)
Kara un Naudas Varoņi
Izdevēji Maxim (adm), Alexander (adm)
Platformas Platformneatkarīgā
Izdots 2007. gada 1. marts
Žanrs BBMMORPG
Režīmi MMORPG, Multiplayer Game
Reitingi Veidne:ESRB
Sistēmas prasības Internets, Google Chrome, Internet Explorer, Mozilla Firefox, Opera, Flash-pleijeris
Ievadierīces Tastatūra, Pele
Mājaslapa http://www.heroeswm.ru/

Kara un naudas varoņi, Heroes of War and Money, HeroesWM.ru (krievu: Герои войны и денег) — populāra[1][2] fantāzijas un piedzīvojumu pārlūka spēle. Spēlē aktīvi izmanto flash animāciju.

Spēles darbība notiek mītiskā pasaulē. Spēlētājs kontrolē savu varoni un viņa armiju. Galvenais mērķis — piedalīties kaujās un uzvarēt tajās, tādējādi attīstot personāžu. Par pavadītajām kaujām varonis saņem pieredzes punktus un prasmju punktus. Sakrājot noteiktu punktu skaitu, spēlētājs pāriet uz nākamo līmeni. Ar katru jauno līmeni personāžs saņem jaunus karaspēkus (palielinās vienību skaits un to iespējamā daudzveidība) un citas iemaņas. Bez tam arī veicot dažādus uzdevumus dažādās ģildēs spēlē palielina personāža izturību. Varoņiem cīņās pieejami 4 maģijas veidi (gaismas, tumsas, dabas un haosa), aukstie ieroči un dažādi amunīcijas veidi. Kaujas notiek ierobežotā laukumā, soļu režīmā. Maksimālais dalībnieku skaits vienā kaujā — 6 cilvēki. Katrai cīņas vienībai no spēlētāja armijas ir savas īpašības un funkcionalitāte, ir individuāla animācija cīņās.

Spēles mehānika[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Spēles noteikumi ļauj izveidot vienu galveno varoni, kā arī divus papildus (lai virspusēji iepazītos ar personāžu attīstības alternatīvām). Reģistrējoties spēlētājam tiek piedāvāts izvēlēties varoņa frakciju, kuru vēlāk var mainīt. Frakcijas izvēle nosaka pieejamību īpašām prasmēm, kā arī armijas sastāvu (katrai frakcijai armijas sastāvs ir absolūti unikāls), kas spēcīgi ietekmē kaujas stratēģiju un taktiku.

Spēlētāji var cīnīties savā starpā (PvP kaujas), cīnīties ar datoru, kā arī piedalīties dažādos turnīros un pat pasaules karos. Izņemot cīņas, spēlē, var strādāt, veikt darījumus, veikt teksta piedzīvojumus un pārvietoties pa spēles pasauli.

Turklāt dalībnieki aktīvi sazinās savā starpā kaujās, īpašajās tērzētavās, spēles forumā, kā arī uz vairākkārtējām[3][4] off-line tikšanās vietām.

Šajā spēlē ir vairākas ģildes - personāža profesijas. Varat būt mednieks, zaglis, kalējs, zeltkalis, darbinieks, kāršu spēlmanis, algotnis, kā arī bruņu un ieroču meistars.

  • Mednieku ģilde. Ģilde ir paredzēta Impērijas zemju aizsardzībai no neitrālo radību uzbrukumiem. Par uzvaru spēlētājs saņem atlīdzību zeltā, resursos vai īpašus artefaktus (Mednieka, Mednieka Meistara, Lielā Mednieka vai Zvērkāvja komplektus). Medīt spēlētājs var ik pēc 10-60 minūtēm uz visiem radījumiem spēlē (vairāk nekā 130 veidu). Vienu un to pašu radījumu var medīt bezgalīgu skaitu reižu, bet pēc katras uzvaras būtņu skaits palielināsies par 30%. Tātad, katram spēlētājam ir savi personīgie rekordi medībās, kā arī pastāv visas Impērijas rekordu reitings [1].
  • Zagļu ģilde. Slepena biedrība, kuras galvenais mērķis ir uzbrukt tirgotāju karavānām un citiem spēlētājiem.
  • Kalēju ģilde. Ģilde apvieno sevī visus meistarus spēles amunīcijas remontēšanai.
  • Ieročmeistaru ģilde. Ģilde ļauj dalībniekiem uzlabot praktiski visus zināmos artefaktus, kas pēc pārstrādes iegūst jaunās burvju īpašības.
  • Strādnieku ģilde. Ģilde apvieno sevī visus darbiniekus spēles nekustamajos īpašumos, atbildīga par saņemamo ienākumu no darba un darba ražīgumu.
  • Kāršu spēlētāju ģilde. Ģilde apvieno sevī visus kāršu spēles «Divi torņi» (sk.sadaļu Kāršu spēle «Divi torņi») mīļotājus.
  • Algotņu ģilde. Spēlē ir interaktīvie teksta piedzīvojumi, kuri atkarībā no satura un virziena iedalās trīs daļās (ģildes misijas):
 — monstru iznīcināšana, vienību aizsardzība, kaujas ar neitrālo radību karaspēkiem;
 — atbrīvot spēles nekustamos īpašumus, aizsardzība no reidiem vai kaujas ar neitrālo radību karaspēkiem;
 — preču transportēšana, vienību aizsardzība, kaujas ar neitrālo radību karaspēkiem.

Jau atvērtajos spēles kartes rajonos atrodas Impērijas īpašumi, maģijas karaļa Cyrus zemes un pēdējā karā (sk.sadaļu Spēles notikumi) iegūtās rūķu zemes. Dažas no šīm zemēm ir apdzīvotas ar agresīvām būtnēm (piemēram, sektors Dragon's Caves), daudzi rajoni kopējās kartes pagaidām nav vēl pieejami. Sektori atšķiras ar ietekmi uz pašu personāžu: piemēram, dažādos rajonos ir dažāds manas atjaunošanās ātrums.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Spēles saknes meklējamas populārajā Heroes of Might and Magic V visumā. 2007. gada sākumā entuziastu grupa un fantāzijas cienītāji nolēma izveidot savu projektu, kas apvienotu sevī krāsainās un aizraujošās kaujas ar daudzspēlētāju spēli internetā, bez papildus klienta instalēšanas datorā.

Oficiālā spēles atklāšana notika 2007. gada 1. martā, bet kopš tā laika vizuālā spēles daļa ir ievērojami mainījusies - cīņās parādījās ēnas un asinis, vienības ir ieguvušas savu animāciju (skrāpējot, pārsoļošanu no kājas uz kāju, utt.). 2009. gada 16. novembrī cīņās parādījās skaņa.

2008. gada 1. maijā speciāli spēlētājiem no ārzemēm, tika palaista spēles angļu valodas versija[5].

Spēles forumā ir īpaša tēma (krieviski)[6], kurā administratori paziņo inovācijas un attīstības plānus tuvākajā nākotnē. No gaidāmo pārmaiņu skalas var izdalīt klanu karu parādīšanos un izmaiņas spēles ekonomikā.

Impērijas karte[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Impērijas karte

Uz doto momentu Impērija dalās uz 22 sektoriem:
1. Impērijas galvaspilsēta (Empire Capital)
2. Austrumu upe (East River)
3. Tīģera ezers (Tiger’s Lake)
4. Blēžu mežs (Rogue’s Wood)
5. Vilku ieleja (Wolf’s Dale)
6. Mierīga nometne (Peaceful Camp)
7. Ķirzaku zemiene (Lizard’s Lowlands)
8. Zaļais mežs (Green Wood)
9. Ērgļa ligzda (Eagle’s Nest)
10. Portāla drupas (Portal’s Ruins)
11. Drakonu alas (Dragon’s Caves)
12. Mirdzošais avots (Shining Spring)
13. Saulainā pilsēta (Sunny City)
14. Magmas šahtas (Magma Mines)
15. Lāča kalns (Bear Mountain)
16. Maģiskie koki (Fairy Trees)
17. Ostas pilsēta (Port City)
18. Mitrila krasts (Mythril Coast)
19. Ienaidnieka Puse #1 (Enemy`s Side #1)
20. Ienaidnieka Puse #2 (Enemy`s Side #2)
21. Ienaidnieka Puse #3 (Enemy`s Side #3)
22. Karalistes galvaspilsēta (Kingdom Capital)

Visi ieguves, apstrādes un ražošanas objekti sektoros 12 un 13 pieder spēlētājam Cyrus - король магов. Sektori no 14 līdz 18 agrāk piederēja rūķu frakcijai, no 19 līdz 22 agrāk piederēja Karalistei, bet kara laikā tika Impērijas iekaroti. Sektoros 2, 6 un 16 darbojas Algotņu Ģildes nodaļas. Sektorā 7 atrodas Zagļu Ģildes centrs. Pašā galvaspilsētā darbojas Dzimtsarakstu nodaļa, Mednieku Ģilde un Klanu Reģistrācija.

Frakcijas[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Reģistrācijas veidlapa, frakcijas izvēle

Reģistrējoties spēlētājam tiek piedāvāts izvēlēties varoņa klasi un dzimumu. Pašlaik to ir septiņas: bruņinieks, nekromants, burvis, gaišais elfs, barbars, tumšais elfs un dēmons. Frakciju skaits palielinās līdz ar spēles attīstību - nākamajos administrācijas plānos ir paredzēta rūķu un, iespējams, stepes barbaru parādīšanās.

Savu radību skaits vienai frakcijai - 7 (ņemot vērā uzlabojumus - 13, tā kā septītajam līmenim nav uzlabojumu), daudziem no tiem ir unikālas burvju spējas un speciālās cīņas spējas. Radību kopskaits spēle sasniedza dažus simtus (algotņi, nedzīvs, elementāļi , mehāniskās būtnes). Drīz būs arī izveidotas izpalīgvienības: ātrās palīdzības telts, ballista, kravas piekabes ar piegādi utt. Sākotnēji izvēlēto frakciju var mainīt vienu reizi dienā.

Spēles notikumi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Spēlē regulāri notiek globālie Notikumi: uzbrukumi no agressiem, jauno teritoriju iekarošana, utt. Spēlētāji, kuri aktīvi piedalās šādos pasākumos, var pretendēt uz vērtīgām lietām: medaļas, ordeņi un pat raritēti (amunīcijas elementi ar uzlabotu veiktspēju un izturību). Šādu priekšmetu vērtība mēdz būt diezgan augsta, jo īpaši reto un unikālo trofeju raritētus bieži iegūst nevis vienkārši spēlētāji, bet klani, kam tie kalpo.

Jebkurā gadījumā, saņemt šādu lietu ir ne tikai izdevīgi, bet arī gods.

Šādu priekšmetu unikalitāte slēpjas to īpašībās un nelielajos daudzumos. Dažreiz administrācija raritētus izstāda tirgū nelielos daudzumos (uz izsoles bāzes) - tas dod iespēju iegādāties viņus tiem spēlētājiem, kuri nepiedalījās attiecīgajos spēles notikumos.


1 februārī 2010 gadā spēlē atklājās radio [7] ko sauc par «varonīgo».

На волнах геройского радио можно услышать музыку любых жанров, заказать свою мелодию посредством форума, так же передать приветы или поздравления.

Tiešraidē var piedalīties diskusijā par spēļu jautājumiem, piedalīties konkursos, viktorīnas, klausīties intervijas ar slaveniem dalībniekiem, uzdot viņiem jautājumus tiešraidē, klausīties komentārus tuvojošām kaujām, turnīram, uzzināt jaunās baumas, noslēpumus, taktikas un vēl daudz vairāk.

Kaujas[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Cīņas arēna

Gājienu kārtību nosaka īpašā secībā kas ir atkarīga no varoņa iniciatīvas (kaujas laikā kārtība var mainīties ar lāstu palīdzību). Kaujas mērķis - iznīcināt visas radības ienaidnieka armijā. Pēc kaujas abas puses saņem prasmes pārvaldīt izvēlēto frakciju, bet uzvarētājs papildus saņem cīņas pieredzi.

Cīņas ir sadalītas vairākās grupās:

Duelis - kaujas viens pret vienu ar pretinieku, kuru izvēlās pats spēlētājs.

Grupas cīņas - cīņas, kurās var piedalīties līdz 6 personām. Sadalīšana var būt:

  • Izvēles (vari iestāties jebkurā no pusēm);
  • Vienādas (spēlētāju komandas sastādītas aptuveni vienādi);
  • Nejaušas (spēlētājus komandās sadala nejauši);
  • Katrs pats par sevi.
Turnīra arēna

Turnīri - cīņas sistēma starp vienāda kaujas līmeņa spēlētājiem. Visvairāk notiek ar administrācijas atbalstu, tāpēc ir ļoti vērtīgas balvas. Turklāt atlīdzība var būt ne tikai spēles priekšmeti, bet arī reālā naudā - ar pārskaitījumu uz maku WebMoney sistēmā.

Spēlē ir šāda veida turnīri:

  • Mazais turnīrs - Turnīra cīņas notiek pēc dueļu shēmas 1 uz 1. Par uzvaru pieskaitās punkti, uzvarētājs skaitās tas kurš viņus ir sakrājis visvairāk.
  • Tumšais turnīrs - Turnīra cīņas notiek pēc shēmas «aklās kaujas» (pretinieka segvārds nav zināms līdz kaujas beigām), 4 vai 6 spēlētāji, katrs pats par sevi.
  • Izdzīvošanas turnīrs - Spēlētāji arēnā cīnās ar neitrālo radību ordām ko kontrolē MI, kas pastāvīgi uzbrūk spēlētājiem. Tādējādi, šī turnīra cīņās nav iespējams uzvarēt, bet spēlētāji sacenšās lai redzētu cik ilgi viņi izturēs un cik daudz kaitējuma radīs.
  • Troņa kauja - Šajā turnīrā spēlētājiem ir iespēja pārbaudīt jaunās radības, kas vēl nav ieviestas spēlē uz pastāvīgā pamata. Kaujas notiek, neizmantojot artefaktus, prasmes, spējas un ģildes bonusus. Visiem vienas frakcijas varoņiem turnīra kaujas laikā būs vienādi noteikts radību skaits, atkarībā no frakcijas un neatkarīgi no cīņas līmeņa.
  • Jauktais turnīrs - Tas ir unikālo grupu turnīrs ar izlases veidā nejaušu komandu sadali, kurus normālās grupu cīņās savākt ir diezgan grūti. Piemēram, turnīrā plecu pie pleca var stāvēt piektā un piecpadsmitā līmeņa varoņi pret trīs devītā līmeņa varoņiem. Komandas tiek sadalītas tādā veidā, lai padarītu cīņu daudz interesantāku un pēc iespējas taisnīgāku katrai pusei. Pēc katras kaujas automātiski koriģē spēka attiecību, lai turpmāk izvairītos no nevienlīdzīgām kaujām.

Medības — Tikšanos ar neitrālām radībām kontrolē MI. Visbiežāk, spēlētājs pats sāk uzbrukumu uz neitrāliem. Tomēr uz spēles kopējās kārtes ir sektors «Drakonu alas», kurā neitrālas radības var pašas uzbrukt spēlētājam.

Kāršu spēle «Divi torņi»[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Kāršu spēle «Divi torņi»

Starp cīņām spēlētāji var izklaidēt sevi ar kāršu spēli - spēles Arkomags analogu. Spēle modelē cīņu starp divām pilīm (torņiem). Spēlētāji pēc kārtas veic kāršu gājienus, kuru rezultātā ir notiek kādi notikumi (savas pils vai saistīto ēku būvniecību, uzbrukums ienaidnieka būvēm utt.). Spēlē izmanto trīs resursu veidus - rūda, mana, vienības. Tiem atbilst trīs veidu kārtis (atšķiras pēc krāsas - sarkanās, zilās, zaļās).

Lai uzvarētu pretinieku jāizdara viens no trim nosacījumiem:

  • iznīcināt ienaidnieka torni (novest to augstumu līdz 0);
  • uzbūvēt savu torni līdz noteikumos norādītajai nozīmei;
  • līdz noteiktam daudzumam sakrāt resursus.

Spēle ir veseli tematiskie klani (spēlētāju kopiena), kas regulāri rīko turnīrus starp to locekļiem[8].

Balvas un apbalvojumi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Runeta prēmijas statuete.

Interesanti[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  • Neitrālo radību izteicieni cīņās neģenerējas pilnīgi ar datoru, bet ir sastādīti un apkopoti pēc dzīvo spēlētāju frāzēm.[16]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Рейтинг@Mail.ru: Atpūta > Online spēles (krieviski)
  2. Рейтинг@Rambler.ru: Top100 > Spēles Arhivēts 2010. gada 10. martā, Wayback Machine vietnē. (krieviski)
  3. Forums paziņojumiem un spēlētāju tikšanās apspriešanai pa pilsētām. (krieviski)
  4. Nodaļa spēles avīzē priekš offline-tikšanām Arhivēts 2009. gada 20. maijā, Wayback Machine vietnē. (krieviski)
  5. Oficiālais angļu valodas spēles versijas saits (angliski)
  6. Jauninājumu paziņojums
  7. Varoņu radio Arhivēts 2010. gada 7. aprīlī, Wayback Machine vietnē. (krieviski)
  8. Turnīru forums (krieviski)
  9. Nacionālā prēmija KF par ieguldījumu krievijas Interneta segmenta attīstībā, 2008. Arhivēts 2009. gada 7. decembrī, Wayback Machine vietnē. (krieviski)
  10. Nacionālā prēmija KF par ieguldījumu krievijas Interneta segmenta attīstībā, 2009. (krieviski)
  11. lenta.ru: Paziņots «Tautas balsošana» «Runeta prēmijas-2009» uzvarētājs (krieviski)
  12. vesti.ru: Maskavā izsniedza «Runeta prēmiju-2009» (krieviski)
  13. tass-ural.ru: Maskavā nosauca «Runeta prēmijas-2009» laureātus Arhivēts 2009. gada 28. novembrī, Wayback Machine vietnē. (krieviski)
  14. kp.ru: Galvaspilsētas VRK «Пушкинский» pagāja sestā nacionālās «Runeta prēmijas-2009» pasniegšanas ceremonija (krieviski)
  15. Varoņu avīze: Intervija ar Maxim (adm) un Alexander (adm) pēc Runeta prēmijas-2009 Arhivēts 2009. gada 5. decembrī, Wayback Machine vietnē. (krieviski)
  16. Piemērs no vienas cīņas tekstu žurnāla[novecojusi saite] (krieviski)

Saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārpusspēles resursi