Homo novus (filma)

Vikipēdijas lapa
(Pāradresēts no Homo Novus (filma))
Homo novus
Žanrs spēlfilma
Režisors Anna Viduleja
Producents
Scenārija autors Anna Viduleja
Galvenajās
lomās
Mūzika Raimonds Pauls
Operators Jānis Eglītis
Montāža
Studija Film Angels Productions
Izdošana
  • 2018. gada 26. septembris
Valsts Latvija
Valoda latviešu
IMDb profils

Homo novus[1] ir Latvijas filma, kura veidota pēc Anšlava Eglīša tāda paša nosaukuma romāna motīviem. Filma iznāca 2018. gada 26. septembrī. Filmas režisore ir Anna Viduleja. Pēc apmeklētāju skaita (91 561) tā bija otrā skatītākā filma Latvijā 2018. gadā (pirmā bija "Viesnīca "Transilvānija" 3: Mošķu brīvdienas").[2]

Par darbu pie filmas Liene Rolšteine saņēma Lielā Kristapa balvu nominācijā "Labākais kostīmu mākslinieks".[3]

Sižets[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

1938. gadā nabadzīgs mākslinieks Juris Upenājs ierodas Rīgā. Tajā pašā laikā Eižens Žibeika atgriežas no gleznošanas Parīzē un cer saņemt sava tēvoča Kaspara Žibeika ievērojamo mantojumu. Kaspars gan visu mantojumu nolemj ziedot mākslinieku konkursam, kura uzvarētājam ir iespēja iegūt stipendiju mācību braucienam uz Parīzi. Upenājs kuratora un kritiķa Kurcuma vadībā sastop dažādus mākslas pasaules personāžus, kā arī pieredz panākumus, izgāšanos, nicinājumu un mīlestību. Tikmēr Eižens Žibeika zaudē naudu, mīļoto sievieti un konkursu, tomēr, nododoties glezniecībai, viņš gūst glābiņu.[4]

Lomās[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. «Kā pareizi rakstāms grāmatas un filmas nosaukums: Homo Novus vai Homo novus. Latviešu valodas aģentūra. Skatīts: 2019. gada 10. augustā. Pareizi ir 'Homo novus'. Latviešu valodā filmas vai grāmatas nosaukumā ar lielo sākumburtu rakstāms nosaukuma pirmais vārds, kā arī īpašvārdi. Pārējie vārdi rakstāmi ar mazo sākumburtu. Lai gan rakstīts latīņu valodā, novus nedz grāmatas, nedz filmas, nedz teātra festivāla nosaukumā nav rakstāms ar lielo sākumburtu.
  2. «LATVIJAS FILMU APMEKLĒJUMS 2018. GADĀ TRĪSKĀRŠOJIES». Nacionālais kino centrs. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2019. gada 21. aprīlī. Skatīts: 2019. gada 21. aprīlī.
  3. «Paziņoti Nacionālās kino balvas “Lielais Kristaps” laureāti». lielaiskristaps.lv. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2018. gada 16. novembrī. Skatīts: 2018. gada 13. novembrī.
  4. «Homo Novus». filmas.lv.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]