Hrihorijs Skovoroda

Vikipēdijas lapa
Hrihorijs Skovoroda
Григорій Савич Сковорода
Григорий Саввич Сковорода
Hrihorijs Skovoroda
Personīgā informācija
Dzimis 1722. gada 3. decembrī
Čornuhi, Hetmanāts / Kijivas guberņa, Krievijas Impērija
(Lubnu rajons, Poltavas apgabals, Karogs: Ukraina Ukraina)
Miris 1794. gada 9. novembrī (71 gads)
Panivaņivka, Harkivas guberņa, Krievijas Impērija
(Skovorodiņivka, Bohoduhivas rajons, Harkivas apgabals, Karogs: Ukraina Ukraina)
Vispārīgā informācija
Skola, tradīcija reliģiskā filozofija
Alma mater Kijivas-Mohilas akadēmija
Valoda baznīcslāvu valoda, ukraiņu valoda, krievu valoda, grieķu valoda, latīņu valoda

Hrihorijs Skovoroda (ukraiņu: Григорій Савич Сковорода, krievu: Григорий Саввич Сковорода; dzimis 1722. gada 3. decembrī, miris 1794. gada 9. novembrī) bija Slobodas Ukrainas ukraiņu filozofs, dzejnieks, pedagogs un komponists.

Dzīvesgājums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Studēja Kijivas-Mohilas akadēmijā (1734—1741, 1744—1745, 1751—1753). No 1741. līdz 1744. gadam kā galma dziedātājs dzīvoja Sanktpēterburgā un Maskavā. No 1745. līdz 1750. gadam uzturējās Ungārijā un, iespējams, citās Eiropas valstīs. No 1750. līdz 1751. gadam bija pasniedzējs Perejaslavas garīgajā seminārā, kādu laiku uzturējās Trīsvienības-Sergija lavrā. Pēc tam ar pārtraukumiem dzīvoja Harkivā. 1769. gada lielākoties ceļoja pa draugu un piekritēju mājvietām, līdz pat nāvei nekur ilgi neuzturoties. Pēc leģendas miris drauga, muižnieka mājās, pats pirms tam izrakdams savu kapu. Uz kapa pieminekļa licis uzrakstīt — "Pasaule ķēra mani, bet nenoķēra".

Skovoroda rakstīja savus darbus vairākās valodās — latīniski, grieķiski, baznīclāvu valodā, tomēr vairums darbu sarakstīti valodā, kurā, iespējams, runāja tālaika Slobodas Ukrainā, atkarībā no konteksta to var uzskatīt par ukraiņu vai krievu valodas paveidu. Sekulāro un reliģisko varas iestāžu opozīcijas dēļ Skovorodas pirmais darbs publicēts tikai pēc viņa nāves, 1798. gadā, bet pilnie kopotie raksti Sanktpēterburgā 1861. gadā.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]