Ilgonis Vilks

Vikipēdijas lapa
Ilgonis Vilks
Ilgonis Vilks
Personīgā informācija
Dzimis 1960. gada 10. decembrī (63 gadi)
Valsts karogs: Latvija Rīga, Latvija
Vecāki Laimonis un Vera Vilki
Māsas viena māsa
Dzīvesbiedre Gunta Vilka
Bērni divas meitas
Zinātniskā darbība
Zinātne astronomija
Zinātniskais grāds pedagoģijas zinātņu doktors
Alma mater Latvijas Universitāte (1997, doktora grāds)

Ilgonis Vilks (dzimis 1960. gada 10. decembrī) ir Latvijas astronoms, pedagoģijas zinātņu doktors, vairāku mācību grāmatu autors, astronomijas pasniedzējs augstskolā, Latvijas Universitātes Astronomijas institūta pētnieks, Latvijas Astronomijas biedrības valdes loceklis, Eiropas Astronomijas izglītības asociācijas biedrs, Starptautiskās Astronomijas savienības biedrs.

Biogrāfija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ilgonis Vilks dzimis 1960. gada 10. decembrī Rīgā Laimoņa un Veras Vilkas ģimenē. Tēvs strādāja Tramvaju un trolejbusu pārvaldē, bet māte strādāja autostransporta ministrijā. Ir viena māsa. Precējies ar Guntu Vilku, ir divas meitas. Vaļasprieki — fotografēšana un ceļošana. Piedalās ekspedīcijās uz Saules aptumsumu novērošanas vietām.

Zinātniskā darbība[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

1984. gadā Latvijas Valsts Universitātē absolvējis Fizikas un matemātikas fakultāti. 1993. gadā izglītība tika pielīdzināta maģistra grādam. 1997. gadā Latvijas Universitātē ieguvis pedagoģijas zinātņu doktora grādu par publikācijām saistībā ar astronomijas metodikām. Izstrādājis vairākas mācību grāmatas astronomijā, fizikā, dabaszinībās, rakstījis arī populārzinātniskās grāmatas.[1] Nodarbojas ar astronomijas popularizēšanu un populārzinātnisko darbību. Bijis žurnāla “Terra” galvenais redaktors, pašlaik ir žurnāla “Zvaigžņotā Debess” galvenais redaktors. Strādā arī Latvijas Universitātes muzejā kā eksperts.[2] Latvijas Universitātes Astronomijas institūta pētnieks, galvenokārt darbojas izglītības un komunikācijas projektos. Latvijas Astronomijas biedrības valdes loceklis, Eiropas Astronomijas izglītības asociācijas biedrs. Vairāku zinātnisko izdevumu autors.

Kā astronomijas pasniedzējs strādājis Latvijas Universitātē, mazliet arī Liepājas Universitātē. Kā fizikas un astronomijas skolotājs strādājis Rīgas 47. vidusskolā, Brīvās izglītības centra skolā, Rīgas Franču licejā un Jūrmalas alternatīvajā skolā. Saņēmis izcilības balvu kā gada inovatīvākais skolotājs.[3]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]