Inokentijs Mārpls

Vikipēdijas lapa
Inokentijs Mārpls
Galvenā informācija
Izcelsmes vieta Latvija Rīga, Latvija
Žanri Pankroks
Smagais pankroks
Ska
Darbības gadi 1985 — pašlaik
Izdevēji Hubb (1992—2000)
Strongly Opposed Records (2003)
Ezis Sper Soli (2002)
Gauja Records (2007)
Mājaslapa inokentijsmarpls.lv
Dalībnieki
Raimonds Lagimovs (Dambis)
Ēriks Lizbovskis
Bijušie dalībnieki
Ivo Stankēvičs (Skrips)
Kaspars Bindemanis
Kaspars Putriņš
Renarts Braufmanis
Māris Čistovs (Šaks, Šakālis)
Artis Ozols
Nils Īle
Māris Šverns
Didzis Erra
Uģis Vītiņš
Ivars Talcis
Mārtiņš Lablaiks
Indriķis Veitners
Anastasija Zvirbule
Agris Rostoks

Inokentijs Mārpls ir PSRS un Latvijas rokgrupa, kas dibināta 1985. gadā (sākotnējais nosaukums Aklā Zarna, 1987. gadā pārtapa par Inokentiju Mārplu). Inokentija Mārpla līderis Raimonds Lagimovs jeb „Dambis” ilgus gadus pazīstams kā Latvijas pagrīdes mūzikas dzīves vadītājs — daudzu nozīmīgu DIY mūzikas sarīkojumu rīkotājs un ierakstu izdevējs. Grupas ieguldījums pankroka attīstībā Latvijā ir viens no ievērojamākajiem. Grupa ir viena no leģendārākajām Latvijas pagrīdes grupām, kas tiek uzskatīta par PSRS smagā pankroka aizsācējiem. Grupa koncertējusi daudzos pagrīdes festivālos. Spēlējusi arī ārpus Latvijas: Lietuvā, Igaunijā, Holandē, Ungārijā, Krievijā. Grupas mūsdienu skanējums ir pankroks, rokenrols, regejs, jaunais vilnis, rokmūzika, smagais pankroks, džezs u.c.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

1984—1989[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ap 1984. gadu Dambis ar Māri Švernu (bērnības draugs, mācījās kopā vienā skolā un vēlāk vienā arodskolā) nopirka savu pirmo akustisko ģitāru. Tad arī viņi abi sāka kaut ko spēlēt un jau 1985. gadā viņiem tapa Dambja istabā ierakstīts „albums”, kurā bija vēlākie grupas Inokentijs Mārpls hīti „Pasaciņa” un „Meklē mani peklē”. Apmēram puse dziesmu ir Māra, otra — Dambja. Grupa lietoja nosaukumu "Aklā Zarna". 1986. gadā viņi sāka piedalīties koncertos un festivālos, sastāvs tika papildināts, par basistu kļuva Didzis Erra. Māris un Dambis spēlēja ģitāras un dziedāja. Pirmās divas uzstāšanās publikas priekšā 1986. gada beigās notika „Poligrāfiķu klubā” un Rīgas 7. vidusskolā. Nosaukums „Inokentijs Mārpls” radās 1987. gada pavasarī. Tajā pašā gadā Māris zaudēja pirkstu un kopš tā brīža vairs nespēlēja grupā. Tomēr viņš turpināja muzicēt, viņš tajā laikā pat uzstājās pāris festivālos, dziedot viens savas dziesmas. Dažas dziesmas tika ierakstītas pie Dambja mājās. Vēlāk Māris dibināja savu grupu — Baložu Pilni Pagalmi. 1988. gadā tika ierakstīta dziesma „Mēs esam suņi”. Šajā gadā grupa piedalījās Kauņā notiekošajā festivālā Purvinoji Žiema, bet 1989. gadā Viļņā (Lietuva) festivālā Vilnius Underground. Vēl 1989. gadā Inokentijs Mārpls piedalījās koncertā „Durvis ‘89”, kurā ierakstīja dziesmu „Āmuris un sirpis”. Tanī pašā gadā grupa tika uzaicināta uz „Ostankino” televīziju Maskavā (Krievija), lai ierakstītu un veidotu video raidījumam "Sātana aplis". Video tika veidots par "Rīgas roka klubu" un sanāca neveiksmīgs. Raidījums tika cenzēts un netika laists ēterā, minot par iemeslu nacisma un pornogrāfijas propagandu. 80. gadu otrajā pusē Dambis izveidoja blakus projektu Amorālā Psihoze. Šajā projektā piedalījās arī citi grupas dalībnieki. Amorālās Psihozes muzicēšanas stils ļoti daudzveidīgs: sākot ar psihodēliju un džezu, beidzot ar jauno vilni un alternatīvo roku, īsāk sakot — eksperimentālā un avangarda mūzika.

1990—1999[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Deviņdesmito gadu sākumā Inokentijs Mārpls pašu spēkiem ierakstīja pirmās divas neoficiālās dziesmu izlases (tika veikti arī citi grupas ieraksti gan mājas apstākļos, gan koncertos), kuras pazīstamas ar nosaukumiem Dambja izlase 1987—1990 (1991. gads) un Hubb (1992. gads). Šīs izlases klejoja no rokas rokā, pārrakstot tās vienam no otra. Deviņdesmitajos gados Inokentijs Mārpls turpināja uzstāties „Rīgas roka klubā”, līdz tas tika slēgts.

1991. gadā grupa uzstājās koncertā Rīgas 93. vidusskolā un ierakstīja dziesmu „Deģenerātu zeme”. 1992. gadā piedalījās festivālā „Otrdienas Manevri”, kurā tika ierakstīta dziesma „Good Night”.

1993. gadā dziesma „America, Fuck Off” tika izdota „Latvijas Punk/HC izlasē”. Dažādas grupas dziesmas tika iekļautas arī „Odekolona izlasēs”.

1995. gada ziemā/pavasarī Dambis ar Jāni Daugavieti (mūziķis un mūziķu apvienības TORNIS priekšsēdētājs) izveidoja radio raidījumu „Bitīt' Matos”, kam vēlāk pievienojās Inokentija Mārpla basģitārists Didzis Erra. Raidījums "Bitīt' Matos" veltīts Latvijas nekomerciālajai mūzikai.

1999. gadā Inokentijs Mārpls piedalījās Rīgā notiekošajā alternatīvā roka festivālā „Pagrimušais Laikmets” un ierakstīja dziesmas „Cauri tumsai”, „Es dzīvoju kā cūka (Villija dzeja)”, „Ar vienu kāju šeit”. Šis koncertieraksts tā arī netika izdots. Divu gadu laikā (1998. un 1999. gadā) tika radīts materiāls turpmākajam albumam.

2000—2008[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

2000. gads tika sagaidīts ar Inokentija Mārpla debijas albumu „Spēks no tētiem”, kas tika ierakstīts 1999. gadā un izdots 13 gadus pēc grupas pirmā koncerta — 2000. gadā izdevniecībā „HUBB” (Dambja neatkarīgā izdevniecība). Pašizdotajā albumā bija iekļautas četrpadsmit dziesmas, kaut gan, pēc pēdējās dziesmas pagaidot četras minūtes, var noklausīties vēl vienu dziesmu — „Sitiet latviešus”. Dziesma „Sitiet latviešus” radās 90. gadā kā uzmundrinājums nespējīgajiem latviešiem, kas bija vairāk domāta kā garīga iekaustīšana, ne fiziska, un vērsta pret latviešu sliktākajām īpašībām. Albumā iekļautā dziesma „Pilsēta" ir jauna un koncertos nespēlēta. Tikai viena dziesma „Tā kā pavasarī” ir ierakstīta 1994. gadā, bet pārējais materiāls — 1998. un 1999. gadā. Diska dziesmu ierakstos piedalījās daudzi mūziķi. Dziesmas „Dziesma par mazo puisīti” ierakstā piedalījās Jānis Levits ar akustisko ģitāru un Indriķis Veitners ar saksofonu. Dziesmā „Lelles” Dambis spēlēja ksilofonu un Didzis Erra sitamos instrumentus. Regejiskajā gabalā „Pilsēta” piedalījās Kaspars Bindemanis ar taustiņiem un Egils Pētersons ar basģitāru. Dziesmā „Tā kā pavasarī” pie bungām bija Kirils Lomunovs, basģitāru spēlēja Skrips un klarneti — Indriķis Veitners. Diska pēdējā gabalā „Silta meitenetaustiņus iespēlējis Bindemanis, flautu — Ingūna Rubene un piedziedājusi Kristīne Augstkalne. Šā ieraksta parādīšanās (kasetēs un diskos) bija viens no Latvijas neatkarīgās un pagrīdes mūzikas gada centrālajiem notikumiem. Albums ir izteikti eklektiks, koncertos grūti nodemonstrējams, saklausāmi regeja, folkroka, pankroka, smagā pankroka, avangarda u.c. žanri un virzieni. 2003. gadā ierakstu kompānija „Strongly Opposed Records” pārizdeva albumu ilgspēlējošās skaņuplates formātā Šveicē.

Dziesma „Pilsēta” tika iekļauta 2000. gada Latvijas neatkarīgās mūzikas promo izlasē „Starteris I" un dziesma „Jā jā jā!” tika iekļauta 2002. gada izlasē „Starteris II" izlasē. 2000. gadā koncertā, kas notika Doma laukumā, grupa nospēlēja un ierakstīja dziesmu „Asins līst". Šajā pašā gadā grupa piedalījās festivālā „Trincstock”, kur tika ierakstīta dziesma „Lelles". Grupa piedalījās nekomerciālās mūzikas festivālos KuldīgāTabūns”, dziesmas „Revolucionārs" un „Hei, miskaste” tika iekļautas „Tabūna" izlasēs.

2001. gadā ar dziesmu „Revolucionārs” grupa uzstājās pasākumā „Hanzas dienu Mūsdienu tautas mūzikas festivālā”, kur to arī ierakstīja.

2002. gada sākumā leģendārie smagā pankroka veterāni Inokentijs Mārpls ierakstīja sešas ekskluzīvas un līdz šim neieskaņotas dziesmas, kas tika izdotas otrajā oficiālajā 7” EP („sendvičā”) „Bitīt’ Matos”. Albums tika izdots Eināra Poļuškina neatkarīgajā ierakstu kompānijā „Ezis Sper Soli”. Vairākas no albumā iekļautajām dziesmām kļuvušas par hitiem, piemēram, "Māte—terorists". Albuma tirāža bija 400 eksemplāri, tas ātri vien tika izpārdots. 2003. gadā dziesma „Sistēma darbojas” tika iekļauta „Latvijas Punk/HC izlasē Nr.2”.

2004. gadā grupa devās uz koncertu Sanktpēterburgā (Krievija), kur ierakstīja dziesmu „Ļubovnij rokenrol".

2005. gadā grupa uzstājās festivālā „Sutas Balss”, kurā tika veikts videoieraksts. Šajā pašā gadā notika grupas koncerts un ieraksts LTV1 raidījumā „Siena šķūnis”, kur savukārt tika ierakstīta dziesma „Es gribu vairāk”.

2007. gada 27. aprīlī tika prezentēts Inokentija Mārpla trešais oficiālais albums, kas veidots pēc izlases principa. Albuma materiāls ierakstīts dažādās studijās, bet izdots izdevniecībā „Gauja Records”. Albuma „Ķeras pie sirds” klajā laišana tika svinēta AndrejsalasPulkveža zālē”, kad ar albuma iznākšanu grupa atzīmēja arī 20 gadu jubileju. Tika uzaicināta grupa „Tumors”, kā arī citi Inokentija Mārpla paziņas. Par dīdžeju tika uzaicināts Dj Miks („Pulkvedim Neviens Neraksta”), kā arī uz ekrāna tika prezentēts dziesmas „Eu, priekšniek!” videoklips. Jaunajā albumā bija iekļautas piecpadsmit dziesmas, kas tapušas laika posmā no 2000. līdz 2006. gadam, starp tām ir arī Latvijas radiostacijās atskaņotās un koncertos spēlētās „Eu, priekšniek!”, „Motociklists”, kā arī 1993. gadā sarakstītā „Māt, es gribu būt nevainīgs”. Albumā ir divas kaverversijas: Hārdija Lediņa grupas NSRD dziesmai „Ciku caku caurā tumba” un grupas „Ir bijuši mati un izbijuši” dziesmai „Nabagu himna”, kas izskaidrojams ar vēlmi atdzīvināt izzudušo grupu labās dziesmas. Dambis albuma kopējo tematiku raksturoja kā rokenrola, meiteņu, konfekšu un politikas savstarpējo sintēzi. Rokenrola enerģiskās un dzīvesprieka pilnās notis albumā mijas ar pankrokam raksturīgo ironiju. Albuma grāmatiņa pielīmēta pie vāciņa, neļaujot tai laika gaitā pazust. Albuma dizainu veidojis pats grupas līderis — Dambis kopā ar Silvestru Ūsiņu. Albuma ierakstā piedalījušies Kaspars Bindemanis (taustiņi), Nils Īle (sitamie instrumenti), Anastasija Zvirbule (vijole), un daudzi citi mākslinieki no grupas iepriekšējiem gadiem. Šobrīd grupā darbojas Dambis (balss, ģitāra), Renarts Braufmanis (basģitāra) un Ēriks Lizbovskis (bungas). 2007. gadā albums „Ķeras pie sirds” tika nominēts kā „Labākais roka albums” „Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvā”, tomēr pirmo vietu šajā nominācijā ieguva grupa Dzelzs Vilks ar albumu „Sārtā rītausma”. 2008. gada 14. martā Inokentijs Mārpls uzstājās alternatīvās mūzikas kluba „Depo” sestās dzimšanas dienas svinību koncertā.

2021. gada februārī nomira grupas basģitārists Ivo Stankevičs (Skrips).[1]

Grupas dalībnieki[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Pašreizējie dalībnieki[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Pirmie dalībnieki[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Bijušie dalībnieki[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Diskogrāfija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  • Āmuris Un Sirpis (1987-1990)
  • Spēks No Tētiem (2000)
  • Bitīt' Matos (2002)
  • Ķeras pie sirds (2007)
  • Pupu mizas (2012)
  • Tup'n turies (2015)
  • Kauliņi ir Mesti (2021)

Videogrāfija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  • Māt, es gribu būt nevainīgs
  • Live @ Sutas Balss 2005
  • Priekšniek, es tevi sabradāšu

Galerija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]