Izpirkšanas darījums

Vikipēdijas lapa
(Pāradresēts no Izpirkšanas darījumi)

Izpirkuma jeb izpirkšanas darījums (angļu: buyout) ir pārpirkšanas veids, kas parasti tiek veikts uzņēmumu brieduma posmā un tajā privātā kapitāla fonds kopā ar partneriem vai bez tiem veic uzņēmuma pārpirkšanu, iegādājoties uzņēmuma daļas no esošajiem īpašniekiem.

Privātā kapitāla fondi parasti ir ieinteresēti veikt izpirkuma darījumus gadījumos, kad uzņēmums jau spēj nodrošināt stabilu peļņu, tādēļ izpirkuma darījumi bieži vien tiek veikti uzņēmumu brieduma fāzē — laikā, kad tiek veikta meitas uzņēmumu pārdošana vai cita veida restrukturizācija. Parasti izdala šādus izpirkuma darījumu veidus:

  • Uzņēmuma izpirkšanas darījums ar vadības līdzdalību (management buyout — MBO), kurā uzņēmuma vadība kopā ar privātā investīciju fondu pārpērk uzņēmumu;
  • Uzņēmuma izpirkšanas darījums ar ārējas vadības komandas līdzdalību (management buy-in — MBI). Šādus darījumus privātā kapitāla fonds parasti veic kopā ar pieredzējušu vadības komandu, kas pirms tam ir darbojusies attiecīgajā nozarē un ir uzkrājusi plašu pieredzi;
  • Kreditēts izpirkšanas darījums (leveraged buyout — LBO), kurā privātā kapitāla fonds lielu daļu no pārpirkšanai nepieciešamajiem resursiem piesaista bankas un kapitāla tirgu.