Jānis Kreicbergs (mākslinieks)

Vikipēdijas lapa
Jānis Kreicbergs
Dzimis 1939. gada 20. augustā
Valsts karogs: Latvija Sloka, Latvija
Miris 2011. gada 22. jūlijā (71 gada vecumā)
Valsts karogs: Latvija Sloka, Latvija
Tautība Latvietis
Nozares Fotogrāfija

Jānis Kreicbergs (dzimis 1939. gada 20. augustā, miris 2011. gada 22. jūlijā) bija latviešu fotomākslinieks.

Karjera[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ar fotomākslu sāka nodarboties 1960-to gadu sākumā. Lielāku ievērību guva ar jūras un zvejnieku tematikas darbiem. Šajās fotogrāfijās apvienojās dabas un cilvēku skarbums un patiesīgums. Guva atzinību ne tikai Latvijā, bet arī ārzemēs. Pirmo personālizstādi izveidoja 1968. gadā Polijā[1], bet otro 1970. gadā VDR. Pēc tam veidoja izstādes ASV pilsētās Klarionā un Ņujorkā (1972. un 1973. gads). Fotogrāfu aiz vien vairāk sāka nodarbināt cilvēka pārdzīvojuma filozofiska atklāsme. Tāpēc viņš daudz fotografē māksliniekus, jauniešus dažādos pārdzīvojuma brīžos. Mākslinieks tver gan cilvēku izjūtas, gan risina sociāli nozīmīgas tēmas. Darbs "Līgava" ir viens no raksturīgākajiem uzņēmumiem, kas atklāj viņa fotogrāfiskās domāšanas spēku. Tas ir veidots no diviem negatīviem, kur uz Aušvices koncentrācijas nometnes drūmā un nomācošā fona kā sapnī, kā vīzijā ir skatāma balta, gaiša, skaista jaunava līgavas tērpā. Līdzīgiem paņēmieniem autors veido arī citus darbus, aizstāvot gaišo. Viņa darbi bija skatāmi personālizstādēs Čehoslovākijā (1975. gads), Rīgā u.c. Latvijas pilsētās (1976. gads). Tajās varēja redzēt arī Itālijā, Čehoslovākijā, VDR un Polijā uzņemtās fotogrāfijas. Mākslinieks bija apmeklējis ASV (1979. gads) un Japānu (1981. gads). Pēc šiem ceļojumiem viņš bija sarīkojis fotoizstādes.

Ilgus gadus strādādams žurnālā "Rīgas modes" par fotomākslinieku, autors radīja daudzus darbus, kuros attēlotas modeļu demonstrētājas. Tomēr tikai daži no šiem darbiem sasniedza viņa labāko fotogrāfiju līmeni.

J. Kreicbergs Latvijā bija viens no rosīgākajiem fotoizstāžu organizētājiem. Viņa darbības rezultātā Rīgā bija notikusi 17 valstu fotogrāfu izstāde "Sieviete starptautiskajā fotomākslā" un bulgāru mākslinieka Dimitra Sibirska personālizstāde (1968. gads), 23 valstu fotogrāfu izstāde "100 fotomeistari" (1969. gads), itāļu fotogrāfa Zeno Bassani personālizstādes (1970. un 1978. gads), starptautiskā fotoizstāde "Fotografē sieviete" (1977. gads) un vairākas citas izstādes.

1977. gadā Jānim Kreicbergam tika piešķirts AFIAP goda nosaukums.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Pēteris Zeile, Latvijas fotomāksla (Vēsture un mūsdienas), izdevniecība "Liesma", Rīga, 1985. g., 181. lpp.