Karls Seigans

Vikipēdijas lapa
(Pāradresēts no Karls Sagans)
Karls Seigans
Carl Sagan
Karls Seigans
Personīgā informācija
Dzimis 1934. gada 9. novembrī
Ņujorka, Karogs: Amerikas Savienotās Valstis ASV
Miris 1996. gada 20. decembrī (62 gadi)
Sietla, Karogs: Amerikas Savienotās Valstis ASV
Pilsonība Karogs: Amerikas Savienotās Valstis ASV
Tautība ebrejs
Paraksts
Zinātniskā darbība
Zinātne astronomija
Darba vietas Smitsona institūts
Hārvarda Universitāte
Kornela Universitāte
NASA
Alma mater Čikāgas Universitāte
Sasniegumi, atklājumi SETI
Planetārā biedrība

Karls Seigans (angļu: Carl Sagan, dzimis 1934. gada 9. novembrī, miris 1996. gada 20. decembrī) bija ebreju izcelsmes ASV astronoms, astroķīmiķis, zinātnes popularizētājs un zinātniskās fantastikas rakstnieks. Viens no pirmajiem astrobioloģijas un ārpuszemes civilizācijas meklēšanas programmas SETI iedvesmotājiem.

Dzīvesgājums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Dzimis Ņujorkā. Čikāgas Universitātē studēja fiziku, astronomiju un astrofiziku. Strādāja Smitsona institūta observatorijā, Hārvarda un Kornela Universitātē.

No 1950. gadiem — NASA konsultants. Piedalījās daudzu kosmosa programmu izstrādē. Pēc Seigana iniciatīvas vairākos kosmiskajos aparātos tika ievietoti ziņojumi par Zemes civilizāciju, iespējai, ja kosmiskie aparāti nokļūst citu civilizāciju rīcībā.

1980. gadā bija viens no starptautiskās Planetārās biedrības (Planetary Society) dibinātājiem. Tajā pašā gadā telekompānija PBS sāka rādīt Seigana vadīto televīzijas raidījumu Cosmos: A Personal Voyage, kas kļuva par vienu no populārākajiem raidījumiem PBS vēsturē — to noskatījās 600 miljonu skatītāju vairāk kā 60 valstīs. Pēc raidījuma motīviem Karls Seigans izdeva grāmatu Cosmos, kura kļuva par vienu no visvairāk pirktajām populārzinātniskajām grāmatām angļu valodā.

1985. gadā Seigans publicēja zinātniskās fantastikas romānu Contact, pēc kura motīviem Roberts Zemekis 1997. gadā uzņēma tāda paša nosaukuma filmu ar Džodiju Fosteri galvenajā lomā.