Kaspars Zemītis

Vikipēdijas lapa
Kaspars Zemītis

Kaspars Zemītis (dzimis 1973. gada 14. februārī Cēsīs) ir latviešu ģitārists, komponists, pedagogs un aranžētājs.

Biogrāfija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Kaspars Zemītis dzimis Cēsīs, beidzis Cēsu Bērnu Mūzikas skolas klarnetes klasi. Līdz 1992. gadam mācījies Priekuļu Lauksaimniecības tehnikumā. Vēlāk iestājies Latvijas Lauksaimniecības akadēmijā, taču sapratis, ka tas viņu neinteresē. Tālāk turpinājis studijas mūzikas jomā Cēsu mūzikas vidusskolā un Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolā saksofona klasē. Kad Latvijas Mūzikas akadēmijā tika atvērta ģitārspēles nodaļa profesora Juliusa Kurauska vadībā, Kaspars tajā nekavējoties iestājās un turpināja akadēmiskās studijas klasiskās ģitāras jomā, iegūstot bakalaura un maģistra grādus (pirmais ģitārspēles maģistrs Latvijā).

Šobrīd Kaspars strādā Latvijas Mūzikas akadēmijā kā lektors un pasniedz jaunajiem studentiem klasisko ģitārspēli. Tāpat strādā arī kā ģitārspēles pasniedzējs Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolā. Pēc JVLMA maģistrantūras beigšanas uzsācis aktīvu solo koncertdarbību.

Muzikālā darbība[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Spēlējis grupā "Time After Time" kopā ar Kārli Lāci, Gintu Pabērzu, Denisu Paškeviču, Ingaru Viļumu un Mārtiņu Lindi. Regulāri muzicē kopā ar Latvijā zināmiem un iemīļotiem dziedātājiem Intaru Busuli un Abonementa Orķestri, Daumantu Kalniņu, Renāru Kauperu, Elzu Rozentāli, kā arī aktīvi piedālās dažādos projektos sadarbībā ar Latvijas Radio kori, Latvijas Valsts Akadēmisko kori Latvija, Liepājas Simfonisko orķestri, Jelgavas kamerorķestri un citiem kolektīviem.

Pirmais Kaspara Zemīša nozīmīgākais solokoncerts notika 2013. gada 30. aprīlī Doma baznīcā ar koncertprogrammu "Eklektika".

Kopā ar citiem mūziķiem izdevis albumus "Nākamā pietura", "TAT Live". Ieguvis Mūzikas ierakstu gada balvu "Zelta Mikrofons" kategorijā "Instrumentālās vai starpžanru mūzikas albums".

Nodibinājis akustisko ģitāristu trio (AG3) kopā ar Mārci Auziņu un Aivaru Hermani.

2016. gada 27. oktobrī tiek izdota viņa grāmata "Sešas stīgas. Ģitārspēles pamati".

2016. gada 30. martā izdeva savu pirmo solo albumu "Mana lūgšana".[1]

2017. gada 31. janvārī Kaspars izdeva savu otro solo albumu "Vētra klusumā".[2]

2022. gada 14. februārī klajā nāk solo albums “Motīvs balsij un ģitārai”.

Kopš 2008. gada kopā ar savu sievu Andu Zemīti, ģitāristu Mārci Auziņu, vokālo pedagoģi Karīnu Tropu un uzņēmēju Māri Saukānu organizē ģitāristu nometni "Sešas stīgas". Šīs nometnes notiek vasarā, Īvandes muižā, Kuldīgas novadā.

Privātā dzīve[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Kaspars Zemītis ir precējies ar Andu Zemīti, audzina trīs dēlus. Vecākais dēls Kārlis spēlē grupā "Pirmais kurss". Mārtiņš Matīss muzicē grupā "Sudden Lights", apgūst sitaminstrumentu spēli Jāzepa Vītola Mūzikas akadēmijā. Jaunākais dēls Jēkabs Roberts mācās Rīgas Doma kora skolā. Visa Kaspara Zemīša ģimene ir saistīta ar mūziku. Pēdējos gados ģimene muzicē visi kopā kā apvienība ZeBand.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Delfi. «Kaspars Zemītis izdos savu solo albumu Mana lūgšana», 28.03.2016. Skatīts: 24.10.2017.
  2. TVNET. «Kaspars Zemītis atklāj otro solo albumu Vētra klusumā», 02.02.2018. Skatīts: 07.02.2018.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

http://www.kasparszemitis.lv/ Arhivēts 2018. gada 21. janvārī, Wayback Machine vietnē.