Katalāņu valoda

Vikipēdijas lapa
Katalāņu valoda
Català, Valencià
Valodu lieto: Spānija
Francija
Andora
Itālija 
Reģions: Karogs: Spānija Spānija:
Baleāru salas, Katalonija, Valensija, Aragona, Mursija
Karogs: Francija Francija: Ziemeļkatalonija
Karogs: Itālija Itālija: Algēro
Karogs: Andora Andora
Pratēju skaits: 7,2 miljoni[nepieciešama atsauce]
Valodu saime: Indoeiropiešu
 Itāļu
  Romāņu
   Rietumitāliešu
    Gallu-ibēriešu
     Ibēriešu-romāņu
      Austrumibēriešu
       Katalāņu valoda 
Rakstība: latīņu alfabēts (katalāņu ortogrāfija) 
Oficiālais statuss
Oficiālā valoda: Karogs: Andora Andora

Reģionālās valodas:
Karogs: Spānija Spānija:


Atzīta minoritātes valoda:
Karogs: Francija Francija (Austrumpireneji)
Karogs: Itālija Itālija (Algēro)
Karogs: Spānija Spānija (Aragona)

Regulators: Institut d'Estudis Catalans
Acadèmia Valenciana de la Llengua
Valodas kodi
ISO 639-1: ca
ISO 639-2: cat
ISO 639-3: cat 
2017. gada Katalonijas neatkarības referenduma biļetena paraugs: ar trekniem burtiem teksts katalāņu valodā, zemāk spāņu valodā un oksitāņu valodā.)

Katalāņu valoda (català, izrunā: [kətəˈla] vai [kataˈla]) ir romāņu saimes valoda. Katalāņu valoda ir valsts valoda Andorā, kā arī oficiālā valoda šādos Spānijas autonomajos apgabalos: Katalonijā, Valensijā un Baleāru Salās. Izplatīta arī dažos citos Spānijas reģionos (Aragonā un Mursijā), kā arī Francijas dienvidu reģionā Rusijonā un Algēro pilsētā Sardīnijā. Katalāņu literārā valoda tiek datēta sākot ar 12. gadsimtu, kad tā bija viena no Aragonas karalistes oficiālajām valodām. Katalāņu valodai vistuvākā ir oksitāņu valoda. Tai ir daudzi kopīgi vārdi arī ar spāņu valodu.

Katalāņu valodai nav oficiāla statusa Francijā, kaut arī kopš 2007. gada tā ir atzīta kā reģionālā valoda Austrumpireneju departamentā. Saskaņā ar 1958. gadā pieņemto konstitūciju, franču valoda tiek atzīta par vienīgo oficiālo valsts valodu Francijā.

Dialekti[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Katalāņu valodas dialekti iezīmē relatīvu vienveidību, īpaši tad, ja salīdzina ar citām romāņu valodām. Tomēr tai tiek izšķirti divi lielāki katalānu valodas dialekti — austrumkatalāņu un rietumkatalāņu dialekts. Rietumkatalāņu dialektu mēdz dalīt arī valensiešu valodā (Valensijas apgabalā katalaņu valoda tiek saukta par valensiešu valodu) un ziemeļrietumkatalāņu valodā, savukārt autrumkatalāņu dialekts dalās četros dialektos — centrālajā katalāņu, Baleāru, ziemeļkatalāņu un Algēro dialektā.

Lai gan valodnieki uzskata, ka valensiešu valoda un katalāņu valoda ir viena un tā pati valoda, tomēr Valensijas apgabala iedzīvotāji ir izrādījuši vēlmi valensiešu valodu atdalīt no katalāņu valodas kā atsevišķu valodu.

Alfabēts[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Katalāņu alfabēts ir balstīts uz latīņu alfabētu. Tajā ir visi latīņu alfabēta burti, kā arī vēl 10 burti ar diakritiskajām zīmēm un ligatūra L·L.

Pamatburti A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Mainītie burti À Ç È É Í Ï L·L Ò Ó Ú Ü

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]