Katrīna Dimanta

Vikipēdijas lapa
Katrīna Dimanta
Galvenā informācija
Dzimusi 1991. gada 3. februārī
Žanri tautas mūzika, popmūzika
Nodarbošanās dziedātāja, mūziķe, dziesmu autore, komponiste un aranžētāja
Instrumenti čells,akordeons, vijole, ukulele, stabule, klavieres
Darbība ar ImantaDimanta un draugi
Māsas Dimantas Sisters
Ducele
Aarzemnieki

Katrīna Dimanta (dzimusi 1991. gada 3. februārī) ir latviešu dziedātāja, mūziķe un dziesmu autore. Strādā ar dažādiem stiliem — tautas mūzika, popmūzika, rokmūzika, džezs un blūzs. Dimantas repertuārā iekļauti arī tautasdziesmu aranžējumi.

Muzikālā karjera[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Karjeras sākums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Katrīna Dimanta ir septiņu bērnu ģimenes piektais bērns, mūziķes gaitas uzsākusi jau bērnībā — muzicējusi ģimenes folkloras kopā "Austra", izpildot tradicionālo mūziku. Katrīna Dimanta bijusi arī Rīgas Skolēnu pils folkloras kopas "Kokle" dalībniece. Beigusi Baldones mūzikas skolu čella specialitātē; apguvusi arī vijoli, ukuleli, akordeonu, mandolīnu, stabules, klavierspēli un citus mūzikas instrumentus. 2010. gadā absolvējusi Rīgas 100. vidusskolu, bet 2012. gadā Alberta koledžu, kur studējusi programmā "Izklaides industrijas vadība un producēšana".

TV un popmūzika[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Plašāka publika Katrīnu iepazina 2009. gadā, kad viņa kā grupas "Camillas" dalībniece piedalījās TV šovā "Eirodziesma" un iekļuva konkursa finālā. Šajā pašā gadā viņa piedalījās arī TV šovā "Koru kari 2" kā Rīgas Sarkanā kora dalībniece. 2010. gadā TV šovā "Dziedošās ģimenes" uzstājās arī Dimantu ģimene.

2014. gadā kā viena no grupas "Aarzemnieki" dalībniekiem ar humoristisko dziesmu "Cake to bake"[1] piedalījās Starptautiskajā Eirovīzijas dziesmu konkursā Kopenhāgenā, Dānijā.

2015. gadā Katrīnas balss bija dzirdama dziedātājas Laimas Dimantas studijas albuma “Mieram” ierakstā, bet 2018. gadā Laura Reinika dziesmas “Viss labi būs” dziesmas ierakstā. 2019. gada februārī klajā nāca Katrīnas duets kopā ar Lauri Valteru — dziesma "Nāc".[2]

2020. gada februārī Katrīna Dimanta piedalījās autoru un izpildītāju konkursā "Supernova 2020"[3] ar dziesmu "Heart Beats", finālā iegūstot 2. vietu. 2022. gada martā Katrīna Dimanta izdeva solo albumu "Krāsas".[4][5]

Tautas mūzika[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

2013. gadā kopā ar māsām Laimu un Alisi Dimantām nodibināto grupu "māsas Dimantas sister" Katrīna uzstājās Anglijā. Koncerttūri veidoja septiņi koncerti un piecas meistarklases. 2015. gadā "māsas Dimantas sister" koncertēja Austrālijā un ASV, 2016. gadā Brazīlijā un ASV, bet 2017. gadā Kanādā grupa ir izdevusi albumu, kas pieejams fiziskā skaņu nesēja formātā.

Paralēli Katrīna Dimanta muzicē arī grupā "ImantaDimanta un draugi”, ar kuru 2015. un 2016. gada vasarā un 2018. gada pavasarī uzstājās Amerikas Latviešu centros ASV, kā arī ir grupas menedžere. Dimanta darbojusies arī grupā "All folked up", 2015. gadā uzstājoties piecos koncertos ASV. 2019. gadā Dimanta kā viena no grupas "Ducele" dalībniecēm ar koncertiem apbraukājusi Latviju.

Katrīna Dimanta dažādos muzikālajos sastāvos piedalījusies tradicionālās mūzikas izlasē “SVIESTS”: 2019 (“Pitraga vējš”) 2015 (“Kad pārnāksi bāleliņ”, ”Tumša nakte”), 2013 (“Klipu klapu, Kaimiņjanka”), 2012 (“Daugaviņa”), 2007 (“Māte mani gauži rāja”), 2005 (“Neba lielas lietas dēļ”). Tāpat viņa ir dzirdama 2018. gada folkmūzikas izlasē “Folk & great Tunes from Latvia”. 2010. gadā Katrīna Dimanta līdzdarbojās folkloras kopas "Kokle" albuma "Tur man mūžam neapnika" albuma izdošanā. "ImantaDimanta un draugi” izdevusi divus albumus: “Izauga mātei brīnuma meita” (2017.) un "Līgo" (2019.).

Dziesmu un deju svētki, mūzika teātra izrādēm un aranžējumi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

2010. gadā dziedātāja bija "X Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki" noslēguma koncerta soliste. 2018. gadā “XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku” koncertā izpildīja solo “Visas manas greznas dziesmas”.

2019. gada janvārī — jūlijā Katrīna Dimanta bijusi koncertuzveduma “Precību spēles” — mākslinieciskā vadītāja, mūzikas autore un izpildītāja.

Sabiedriskā darbība[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

No 2014. gada Katrīna Dimanta kā Dr.Kaa Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā uzmundrina mazos pacientus, esot viena no "Dakteru klaunu" kustības dalībniecēm.[6] No 2018. gada Dimanta darbojas arī fondā "Līdzskaņa", kur ar savu radošo ieguldījumu jaunas mūzikas rakstīšanā sniedz atbalstu grūtībās nonākušiem mūziķiem.[7] Fonda "Līdzskaņa" nometnēs mūziķe sarakstījusi tādas dziesmas kā “Tu esi” (2018), “Kukurūzas bērni” (2019), “Kāds” (2019), “Pipars” (2019). No 2019. gada Katrīna Dimanta ir arī viena no labdarības fonda "Nāc Līdzās!" mūziķiem.

2023. gada maijā Katrīna Dimanta debitē kā EHR, ReTV, Latviešu hiti radio rīta šova “O, JĀ! Rīta šovs” vadītāja.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]