Supermens

Vikipēdijas lapa
(Pāradresēts no Klārks Kents)
Šis raksts ir par tēlu. Par filmu skatīt rakstu Supermens (filma).
Supermens
Supermens
Pirmā parādīšanās

Action Comics 1938. gadā
Autors

Attēlo

Vārds

Klārks Kents/Kal-El
Informācija
Dzīvesbiedrs Luisa Leina

Supermens (angļu: Superman) ir supervaronis DC Comics izdotajos komiksos. Supermens tiek uzskatīts par vienu no populārākajiem šādā veida tēliem[1] un par amerikāņu kultūras ikonu.[2][3][4][5] Supermena tēlu radīja 1932. gadā amerikāņu rakstnieks Džerijs Sīgels un Kanādā dzimušais mākslinieks Džo Šusters, kad abi dzīvoja Klīvlendā, Ohaio štatā.

1938. gadā Supermena tēls tika pārdots Detective Comics, Inc. kompānijai un tas parādījās "Action Comics" pirmajā numurā (1938. gada jūlijs), kā arī vēlāk parādījās radio seriālos, televīzijas raidījumos, filmās, laikrakstu slejās un datorspēlēs. Supermena piedzīvojumu panākumi aizsāka supervaroņu žanru amerikāņu komiksos.[2]

Biogrāfija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Sākotnējos Supermena stāstos viņš piedzima uz izdomātas planētas Kriptona, un viņa vārds bija Kal-El. Kad Supermens bija mazs, viņa tēvs, lai izglābtu dēlu, viņu vienu pašu ievietoja kosmosa kuģī. Kosmosa kuģis atstāja Kriptonu brīdī, kad tas uzsprāga, un kuģis nonāca uz Zemes. Supermenu audzināja fermenis un viņa sieva no Kanzasas un viņam tika dots vārds Klārks Kents (Klārka ir fermera sievas pirmslaulību uzvārds). Viņš tika audzināts pēc augstiem morāles principiem. Ļoti agri viņam sāka parādīties supercilvēka spējas, kuras viņš izmantoja, lai palīdzētu cilvēcei.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. (angliski) Ohio Historical Society. «Superman». Ohio History Central: An Online Encyclopedia of Ohio. Ohio Historical Society, 2005. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2012. gada 29. jūlijā. Skatīts: 2007. gada 30. janvārī. In the early twenty-first century, Superman remains one of the most popular comic book characters of all time. He also has been an immense draw in movies and on television.
  2. 2,0 2,1 Daniels (1998), p. 11.
  3. Douglas B. Holt. How Brands Become Icons: The Principles of Cultural Branding. Boston : Harvard Business School Press, 2004. 1. lpp. ISBN 1-57851-774-5.
  4. Koehler, Derek J., Harvey, Nigel. (eds.) (redaktors). Blackwell Handbook of Judgment and Decision Making. Blackwell, 2004. 519. lpp. ISBN 1-4051-0746-4.
  5. Joel Dinerstein. Swinging the machine: Modernity, technology, and African American culture between the wars. University of Massachusetts Press, 2003. 81. lpp. ISBN 1-55849-383-2.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]