Komūna

Vikipēdijas lapa
Jauno mūziķu komūna Amsterdamā

Komūna (no franču: commune — 'kopiena') ir apzināti veidots cilvēku kopums ar kopīgu dzīves telpu, interesēm, vērtībām, uzskatiem un bieži kopīgu īpašumu, mantām un resursiem. Atsevišķās komūnās cilvēkiem ir kopīgs darbs, ienākumi vai aktīvi.[1]

Komūna ir arī neliela administratīvi teritoriālā vienība (Francijā, Beļģijā, Itālijā, Zviedrijā).[2]

Papildus komunālajai ekonomikai, daudzu komūnu nozīmīgi pamatprincipi ir vienprātīgums lēmumu pieņemšanā, ar hierarhiju nesaistītas darbības struktūras un ekoloģisks dzīvesveids. Mūsdienu pasaulē ir daudz apzinātu kopienu — komūnu, kuru sarakstu var atrast "Tīšo kopienu fonda" (Foundation for Intentional Community) (FIC) katalogā.[3]

Komunālo kopienu kategorizēšana[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Bendžamins Zablockis klasificēja komunālās kopienas šādā veidā:[4]

Daudzas komunālās kopienas ietver sevī vairāk nekā vienu no šīm raksturojošām kategorijām. Dažas kopienas, piemēram, Vedanta biedrības asrāmi vai teosofiskā komūna Lomaland, izveidojās ap garīgajiem vadītājiem, bet citas — ap politiskajām ideoloģijām. Citiem "saturošais elements" ir vienkārši vēlme pēc kopīgāka, sabiedriskāka dzīvesveida.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Deepika Rajani. «All you need to know about the Bruderhof community». inews.co.uk (en-GB), 2019-07-25. Skatīts: 2021-06-04.
  2. «komūna | Tēzaurs». tezaurs.lv. Skatīts: 2022-07-18.
  3. «Welcome to the Intentional Communities Directory». directory.ic.org. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2011. gada 8. septembrī. Skatīts: 2010. gada 28. septembris.
  4. Benjamin Zablocki. The Joyful Community: An Account of the Bruderhof: A Communal Movement Now in Its Third Generation. Chicago : University of Chicago Press, 1971. ISBN 0-226-97749-8.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]