Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrs

Vikipēdijas lapa
(Pāradresēts no Komercreģistrs)

Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrs (UR) ir valsts iestāde, kas Latvijas Republikas teritorijā reģistrē uzņēmumus (uzņēmējsabiedrības), komersantus, to filiāles un pārstāvniecības, kā arī visas izmaiņas to darbības pamatdokumentos un veic citas likumdošanas aktos paredzētās darbības. Reģistrs reģistrē arī masu informācijas līdzekļus, biedrības un nodibinājumus, komercķīlas, izšķirošās ietekmes, laulību un publiskās un privātās partnerības līgumus, politiskās partijas, šķīrējtiesas, arodbiedrības, reliģiskās organizācijas un to iestādes, kā arī maksātnespējas procesus.

UR darbojas Tieslietu ministrijas pārraudzībā, un tā darbību regulē likums "Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru", Ministru kabineta apstiprināts UR nolikums un citi normatīvie akti. UR vada galvenais valsts notārs, kuru pēc tieslietu ministra ieteikuma ieceļ amatā un atbrīvo no amata Ministru kabinets.

Kopš 2013. gada 1. augusta šo amatu ieņem Guna Paidere.

Uzņēmumu reģistra darbības mērķis ir veikt likumā "Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru" noteikto tiesību subjektu reģistrāciju, lai nodibinātu tiesību subjektu juridisko statusu un nodrošinātu normatīvajos aktos noteikto ziņu (par reģistrētajiem tiesību subjektiem un juridiskajiem faktiem) publisku ticamību, kā arī lai nodrošinātu normatīvajos aktos noteikto ziņu pieejamību.

UR funkcijas[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. veikt komersantu un to filiāļu, ārvalstu komersantu un organizāciju pārstāvniecību un pārstāvju, kooperatīvo sabiedrību, Eiropas ekonomisko interešu grupu, Eiropas komercsabiedrību, Eiropas kooperatīvo sabiedrību, politisko partiju un to apvienību, administratoru, maksātnespējas subjektu, tiesiskās aizsardzības un maksātnespējas procesa norises, biedrību un nodibinājumu, arodbiedrību, masu informācijas līdzekļu, publiskās un privātās partnerības līgumus, izšķirošās ietekmes, komercķīlu, laulāto mantisko attiecību, šķīrējtiesu, reliģisko organizāciju un to iestāžu reģistrāciju un nodrošināt attiecīgo reģistru vešanu;
  2. sniegt informāciju par reģistrētajiem tiesību subjektiem un juridiskajiem faktiem;
  3. veikt citas normatīvajos aktos noteiktās funkcijas.

Pāreja uz attālināto darbu Tīmeklī[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Kopš 2020. gada janvāra Uzņēmumu reģistra 14 reģistros uzkrātā informācija par juridiskajām personām, tostarp par uzņēmumu amatpersonām, īpašniekiem, patiesajiem labuma guvējiem ir pieejama ikvienam tiešsaistē — Reģistra informācijas tīmekļvietnē bez maksas un bez reģistrācijas redzami aktuālie dati, bez maksas un ar autorizāciju pieejami vēsturiskie dati un liela daļa dokumentu. Nepubliskās daļas dokumenti pieejami pēc pamatota pieprasījuma, un šis pakalpojums ir par maksu. Šādu brīvi pieejamās un pēc pieprasījuma pieejamās informācijas samērību atbalsta arī Datu valsts inspekcija[1].

Kopš 2020. gada pavasara Uzņēmumu reģistra pakalpojumi kļuva pieejami tikai attālināti — digitāli un pa pastu. 2020. gadā iestāde uzsāka darbu pie jauna reģistrācijas e-pakalpojuma izveides, un tika plānots, ka tuvāko gadu laikā Uzņēmumu reģistra pakalpojumi tiks nodrošināti tikai digitālajā vidē.

Sasniegumi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Uzņēmumu reģistrs 2018. gada 13.jūnijā atklāja pirmo publiskās pārvaldes virtuālo asistentu Latvijā — UNA jeb Uzņēmēju Nākotnes Atbalstu. Virtuālais asistents latviešu valodā rakstiski sniedz atbildes uz biežāk uzdotajiem jautājumiem par jauna uzņēmuma vai organizācijas reģistrāciju, iesniegto reģistrācijas dokumentu virzību un likvidāciju. Šo mākslīgā intelekta jeb virtuālā asistenta iekļaušanu kvalitātes sistēmā Kvalitātes institūts (Chartered Quality Institute), kurā apvienojušies starptautiski sertificēti organizāciju auditori un inženieri, konkursā “International Quality Award 2018” novērtēja ar augstāko novērtējumu pasaulē kategorijā “Inovāciju ieviešana, izmantojot kvalitātes metodes” (Innovation through Quality Method).[2]

Uzņēmumu reģistrs 2019. gadā Ekonomikas ministrijas virzītajā iniciatīvā valsts iestādēm "Konsultē vispirms" saņēma augstāko novērtējumu nominācijā "Līderis informēšanā un konsultēšanā”.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]