Krasts (grupa)

Vikipēdijas lapa
Krasts
Galvenā informācija
Izcelsmes vieta Latvija Rīga, Latvija
Žanri rokmūzika
Darbības gadi 1984 - 1990
Bijušie dalībnieki
Edgars Priedītis
Aivars Ižiks
Ivars Prekels
Einārs Kizjallo
Oskars Sopss
Andris Veismanis
Ivars Šterns
Aivars Siņickis
Zigmunds Žukovskis
Modris Laizāns

Krasts bija latviešu rokgrupa, kas darbojās no 1984. līdz 1990. gadam.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Rokgrupu "Krasts" izveidoja basģitārists Edgars Priedītis un ģitārists Aivars Ižiks kopā ar bundzinieku Ivaru Prekeli un taustiņinstrumentālistu Eināru Kizjallo. No 1985. līdz 1988. gadam grupā darbojās arī solists Oskars Sopss. Grupa piedalījās festivālā "Gaujas atbalsis". 1986. gadā uz pāris gadiem grupai pievienojās dziedātājs un taustiņinstrumentālists, vēlākais diriģents Andris Veismanis. Viņa dziesma ar O. Vācieša vārdiem "Pēc pusnakts" 1987. gadā piedalījās "Mikrofona" aptaujā, iegūstot 27. vietu, savukārt E. Priedīša dziesma "Tēvam" (J. Butūzova vārdi) togad ieguva 49. vietu. Grupa darbojās Ogres rajona kolhoza "Suntaži" paspārnē, viņus materiāli atbalstīja arī ražošanas apvienība "Vilnis".[1]

Pēc dalības festivālā "Bildes '86" grupa koncertēja daudzviet Latvijā. Repertuārā bija gan pašu grupas dalībnieku darbi, gan arī daži Imanta Kalniņa un Ērika Ķiģeļa darbi. 1988. gadā grupai pievienojās dziedātājs Ivars Šterns no Liepājas, kas iepriekš darbojies grupā "Meloss" no Liepājas. A. Veismaņa vietā tika pieņemts taustiņinstrumentālists Aivars Siņickis. 1987. gadā pēc dalības festivālā "Liepājas dzintars" grupu pameta viens no tās dibinātājiem E. Priedītis, lai nākamajā gadā izveidotu hārdroka grupu "Monro", viņa vietā nāca basģitārists Zigmunds Žukovskis, kas iepriekš spēlējis "Eolikā". Grupā darbojās arī vokālists un mežradznieks Modris Laizāns.

Grupas mūzika tiek raksturota kā progresīvais roks, tai raksturīga nopietnas dzejas izmantošana. Tika veidoti dziesmu cikli, kuru tematika ir mīlestība pret dzimteni un ekoloģija, to vidū arī "Zaļais cikls" (1988), kas tika atskaņots Vides aizsardzības kluba rīkotajā festivālā Mežaparkā. Šī cikla dziesma "Tavas saknes tavā zemē" ar V. Belševicas dzeju 1989. gadā ""Mikrofona" aptaujā ieguva 13. vietu. Šajā laikā grupa ierakstīja vairākas dziesmas Latvijas Radio studijā, tomēr oficiāli ieraksti netika izdoti.

Grupa pastāvēja līdz 1990. gadam, tās pēdējie dalībnieki bija E. Kizjallo un A. Ižiks. "Mikrofona" aptaujā piedalījās viņu abu kopīgi ierakstītā dziesma "Krāsains sapnis" (98. vieta), bet augstākā pozīcijā nonāca "Krasta" ierakstītā dziesma "Austrumu pusē" (32. vieta). Pēc tam grupas mūziķi pievērsās citiem muzikālajiem projektiem, mūzikas pedagoģijai un uzņēmējdarbībai.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]