Kubaņas Tautas Republika

Vikipēdijas lapa

Kubaņas Tautas Republika
Кубанська Народна Республiка
Кубанская Народная Республика
Republika

1918 – 1920
Flag Coat of arms
Karogs Ģerbonis
Himna
Ты, Кубань, Ты наша Родина
Location of Kubaņas Tautas Republikas
Location of Kubaņas Tautas Republikas
Kubaņas Tautas Republika kartē. Ar gaiši zaļu krāsu ir atzīmēta Stavropoles guberņas un Terekas apgabala teritorija, uz kuru KTR pretendēja saskaņā ar pirmo konstitūciju
Pārvaldes centrs Jekaterinodara
Valoda(s) ukraiņu, krievu
Reliģija kristietība (pareizticība)
Valdība republika
Vēsture
 - Dibināta 1918
 - Likvidēta 1920
Nauda rublis

Kubaņas Tautas Republika (ukraiņu: Кубаньска народна республіка) bija īslaicīgi pastāvējusi valsts, ko pēc Krievijas Impērijas sabrukuma izveidoja bijušā Kubaņas apgabala un kubaņas kazaku karaspēka teritorijā.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Mikola Rjabovils — Kubaņas republikas politiķis, Kubaņas Likumdošanas Radas priekšsēdētājs (1917—1919)

Pēc Krievijas revolūcijas un Pilsoņu kara sākuma 1917. gadā konflikts Kubaņas reģionā saasinājās ne tikai starp boļševikiem un baltās kustības pārstāvjiem. Bija arī trešais spēks — kubaņas kazaki, autonomijas atbalstītāji. Viens no prominentākajiem autonomistu pārstāvjiem bija Mikola Rjabovils.

1918. gada 28. janvārī Mikolas Rjabovila vadītā Kubaņas apgabala Rada pasludināja Kubaņas Tautas Republiku kā daļu no topošās Krievijas Federatīvās Republikas.[1] Taču jau 1918. gada 16. februārī Kubaņa tika pasludināta par pilnīgi neatkarīgu valsti. Dažas dienas pēc Kubanas Republikas proklamēšanas (16. februārī) Radas deputātu sanāksmē pieņēma rezolūciju par Kubaņas pievienošanos Ukrainas Tautas Republikai uz federāliem noteikumiem. Apvienošanās nenotika Sarkanās armijas ofensīvas dēļ.

1919. gadā Mikolu Rjabovilu nogalināja Donas Republikā.

1920. gada 3. martā Sarkanā armija uzsāka Kubaņas—Novorosijskas operāciju. Brīvprātīgo korpuss, Donas un Kubaņas armijas sāka atkāpšanos. 17. martā Sarkanā armija ienāca Jekaterinodarā, Kubaņas armija tika iespiesta pie Gruzijas robežas un maijā sākumā kapitulēja, bet Kubaņas Tautas Republika tika likvidēta.[2]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]