Kārlis Amenda

Vikipēdijas lapa
Kārlis Amenda
Carl Amenda
Kārlis Amenda
Personīgā informācija
Dzimis 1771. gada 4. oktobrī
Lipaiķi, Kurzemes un Zemgales hercogiste
(tagad Turlava, Turlavas pagasts, Kuldīgas novads, Karogs: Latvija Latvija)
Miris 1836. gada 8. martā (64 gadi)
Talsi, Kurzemes guberņa, Krievijas impērija
(Karogs: Latvija Latvija)
Nodarbošanās mācītājs, vijolnieks
Vecāki Kristiāns Amenda, Anna Veronika Hūna
Dzīvesbiedre Žanete Benuā
Bērni 13 bērni

Kārlis Frīdrihs/ Ferdinands Amenda (vācu: Carl Friedrich/Ferdinand Amenda; dzimis 1771. gada 4. oktobrī, miris 1836. gada 8. martā) bija Turlavā dzimis Talsu mācītājs un vijolnieks, tuvs Bēthovena draugs.

Dzīvesgājums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Dzimis luterāņu mācītāja ģimenē. Jau bērnībā parādīja izcilu vijoļspēles prasmi, no 5 gadu vecuma uzstājās Kurzemes hercoga Pētera galmā Jelgavā. Pēc mācībām Jelgavas ģimnāzijā no 1792. līdz 1796. gadam studēja teoloģiju Jēnas universitātē.

Pēc studiju beigšanas apceļoja Šveici, Franciju, Vāciju, strādādams par mūzikas skolotāju. 1798. gadā ieradās Vīnē. Strādādams par Mocarta bērnu mūzikas skolotāju, iepazinās un sadraudzējās ar Bēthovenu, ar kuru sarakstījās visu mūžu. 1799. gadā tēva (pēc citām ziņām brāļa) slimības dēļ Amenda bija spiests atgriezties Kurzemē.

No 1800. līdz 1802. gadam Amenda mācīja mūziku barona Štromberga bērniem Lielvirbu muižā. 1802. gadā viņš kļuva par luterāņu mācītāju Talsos. Apprecējās ar ceļojumos iepazīto šveicieti Žaneti Benuā (Jeanette Benoit), ģimenē piedzima 13 bērni. 1821. gadā Amenda kļuva par Kandavas iecirkņa prāvestu, 1830. gadā - par Kurzemes evaņģēliski luteriskās konsistorijas padomnieku.

Miris 1836. gadā, apglabāts paša izraudzītā vietā, pakalnā pie Talsu mācītājmuižas, 3 km uz austrumiem no Talsiem.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Baltiešu biogrāfiskais leksikons digitāli.