Laosas karogs

Vikipēdijas lapa
Laosas karogs

Laosas Tautas Demokrātiskās Republikas karogs tika pieņemts 1975. gada 2. decembrī. Karogs sastāv no trim horizontālām joslām. Vidējā — zilā josla ir divreiz platāka nekā katra no ārējām sarkanajām joslām. Karoga vidū ir balts disks, kura diametrs ir 80% no zilās joslas augstuma. Karoga attiecība ir 2:3.

Sarkanā krāsa karogā simbolizē asinis, kas izlietas cīņā par neatkarību, bet zilā — valsts pārticību. Baltais disks simbolizē mēnesi pār Mekongas upi, kā arī valsts vienotību zem komunistu valdības.

No 1952. gada līdz karaliskās valdības krišanai 1975. gadā valstij bija sarkans karogs ar baltu trijgalvainu ziloni (dievu Eravanu) vidū. Uz ziloņa atrodas lietussargs, savukārt pats zilonis stāv uz pjedestāla ar pieciem līmeņiem. Baltais zilonis ir bieži sastopams karalisks simbols Dienvidaustrumāzijā, un tā trīs galvas simbolizē trīs bijušās karalistes, no kurām veidojās valsts, — Vjentjanu, Luangprabangu un Kšenkungu. Arī lietussargs ir karaļa simbols budistu kosmoloģijā. Pjedestāls simbolizēja likumus, uz kuriem balstījās valsts.