Lasītājs (filma)

Vikipēdijas lapa
Lasītājs
Oriģinālais
nosaukums
The Reader
Žanrs romantiska filma, drāma
Režisors Stīvens Doldrijs
Producents
Scenārija autors Deivids Heirs
Galvenajās
lomās
Mūzika Niko Mūlijs
Studija
Izplatītājs The Weinstein Company
Izdošana
  • 2008. gada 12. decembris (ASV)
  • 2009. gada 6. februāris (Berlīne)
  • 2009. gada 26. februāris (Vācijafo)
Ilgums 124 minūtes[1]
Valsts
Valoda
Budžets 32 miljoni US$[2]
Kopējie ienākumi 108,9 miljoni US$[2]
IMDb profils

"Lasītājs" (angļu: The Reader) ir 2008. gada romantiska drāma, kas balstīta uz Bernharda Šlinka tāda paša nosaukuma romānu. Filmas režisors ir Stīvens Doldrijs. Galvenās lomas atveido Keita Vinsleta, Reifs Fainss, Deivids Kross, Lena Olina un Bruno Gancs. Filmas pirmizrāde notika 2008. gada 12. decembrī ASV.

Sižets[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Filmas sižets notiek Vācijā pēc Otrā pasaules kara. Maikls Bergs 1958. gadā ir piecpadsmit gadus vecs pusaudzis, kurš sāk mīlas dēku ar 21 gadu vecāko Hannu Šmicu. Drīz vien Hanna uzzina, ka viņa tiek paaugstināta darbā un pamet Maiklu. Astoņus gadus vēlāk, 1966. gadā, Maikls ir jurisprudences students, kurš kopā ar saviem studiju biedriem novēro tiesu, kurā vairākas sievietes, bijušās koncentrācijas nometņu sardzes, tiek apsūdzētas par saviem noziegumiem kara laikā. Viena no apsūdzētajām sievietēm ir arī Hanna, tomēr drīz vien Maikls uzzina Hannas noslēpumu, kas viņai var palīdzēt izvairīties no nepatiesas apsūdzības.

Apbalvojumi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Filma tika nominēta piecām Amerikas Kinoakadēmijas balvām: Labākā aktrise galvenajā lomā, Labākais režisors, Labākā filma, Labākais adaptētais scenārijs un Labākais operatora darbs; no šīm nominācijām balvu saņēma tikai Keita Vinsleta kā labākā aktrise. Tāpat Keita VInsleta par savu darbu filmā saņēma BAFTA kino balvu, Critics' Choice balvu, Zelta globusa balvu, Ekrāna aktieru ģildes balvu un Sandjego filmu kritiķu apvienības balvu.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. «The Reader». Britu filmu klasifikācijas padome. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2016. gada 6. novembrī. Skatīts: 2019. gada 23. februāris.
  2. 2,0 2,1 «The Reader (2008)». Box Office Mojo (Amazon.com). Skatīts: 2019. gada 23. februāris.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]