Latgaliešu karogs

Vikipēdijas lapa

Latgaliešu karogs
Proporcijas 2:1:2
Apstiprināts 2010. gada 6. aprīlī

Latgales karogs
Proporcijas 2:1:2
Apstiprināts 2023. gada 19. aprīlī

Latgaliešu karogs (latgaliešu: latgalīšu karūgs, latgaļu karūgs) ir viens no galvenajiem simboliem, kurus latgalieši izmanto pašidentifikācijai Latgalē, citur Latvijā un visā pasaulē.

Apraksts[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Karoga pamatni veido tumšzila, balta un tumšzila svītra attiecībā 2:1:2, un tā centrā ir izvietots vēsturiskais (no 16. līdz 20. gadsimtam lietotais) Latgales ģerbonis - balts grifs uz sarkana fona, kas heraldiski un kultūrvēsturiski sasaucas ar Latvijas valsts ģerbonī un Rēzeknes karogā redzamo grifu.

Tumši zilā krāsa simbolizē seno latgaļu mākslu (mēļu villaines) un Latgales dabu (ezerus, rudzupuķu un linu ziedus). Svītru proporcijas latgaliešu karogā ir veidotas, sekojot Latvijas valsts, lībiešu, sēļu un Rēzeknes pilsētas karogu tradīcijām, tā simbolizējot Latvijas mantotās kultūridentitātes reģionu vienotību. [1]

Latgaliešu karogs prezentēts Arendolē 2010. gada 22. februārī, svinīgi apstiprināts latgaliešu pārstāvniecības organizācijā "Latgolys Saeima" Rēzeknē 2010. gada 6. aprīlī un iesvētīts Aglonā 2011. gada 23. jūlijā.[2]

Saistība ar Latgales karogu[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Pamatraksts: Latgales karogs

Līdzās latgaliešu karogam, kurš apvieno latgaliešus gan Latgalē, gan ārpus tās, tiek izmantots arī latviešu vēsturiskās zemes Latgales karogs, kuru 2023. gada 19. aprīlī apstiprināja Valsts prezidents Egils Levits, ņemot vērā Valsts heraldikas komisijas atzinumu.

Latgales karoga pamatne saskan ar latgaliešu karogu (tumši zila, balta un tumši zila svītra attiecībā 2:1:2), bet tā centrā nav Latgales vēsturiskā (no 16. līdz 20. gadsimtam lietotā) ģerboņa, kurš redzams latgaliešu karogā.

Attēlu galerija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Skatīt arī[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Rumaks M. Latgales ģerboņa un karoga rašānās vēsture un attīstība. "Caturtais pasauļa latgalīšu saīts "Latgolys symtgadis kongress" (red. L. Leikuma, I. Šuplinska), Rēzekne, 2017, 89. lpp.
  2. Biedrību "Es Latgalei" (Arendole) un "Latgolys Saeima" (Rēzekne) arhīvi