Latvijas basketbolisti NBA

Vikipēdijas lapa

Nacionālajā basketbola asociācijā ir spēlējuši septiņi Latvijas basketbolisti, kā arī pirmais latviešu izcelsmes basketbolists, kas spēlējis NBA — ASV dzimušais Alekss Stivriņš.[1]

1992.—1993. gada sezonā 13 spēles Minesotas "Timberwolves" sastāvā aizvadīja Gundars Vētra, bet no 2004. līdz 2013. gadam līgā spēlēja Andris Biedriņš, kas gandrīz visu karjeru pārstāvēja Goldensteitas "Warriors" (karjeras noslēgumā arī Jūtas "Jazz"), kopumā piedaloties vairāk nekā 500 spēlēs. Viņš tika draftēts kā pirmais no latviešu basketbolistiem 2004. gada NBA draftā ar kopējo 11. numuru.

2011. gada NBA draftā ar kopējo 42. numuru tika draftēts Dāvis Bertāns (viņu draftēja Indiānas "Pacers", taču tiesības uz spēlētāju tika atdotas Sanantonio "Spurs"). 2013. gada NBA draftā ar kopējo 60. numuru tika draftēts Jānis Timma (viņu draftēja Memfisas "Grizzlies"; pagaidām nav spēlējis NBA).

2015.—2016. gada sezonā līgā debitēja Kristaps Porziņģis, kuru 2015. gada NBA draftā ar kopējo 4. numuru draftēja Ņujorkas "Knicks". K. Porziņģis kļuva par visaugstāk izvēlēto Latvijas un Baltijas valstu spēlētāju NBA drafta vēsturē. Viņš aizvadīja lielisku sezonu "Knicks" sastāvā, tiekot atzīts par mēneša debitantu Austrumu konferencē, piedalījās Uzlecošo zvaigžņu spēlē Visu Zvaigžņu spēles nedēļas nogales ietvaros un sezonas noslēgumā tika iekļauts debitantu simboliskajā pirmajā pieciniekā.

2016.—2017. gada sezonā Sanantonio "Spurs" sastāvā spēlēja D. Bertāns un šī kļuva par pirmo sezonu, kad NBA spēlē divi basketbolisti no Latvijas (K. Porziņģis turpināja spēlēt "Knicks" sastāvā). 2017. gada NBA draftā ar kopējo 25. numuru tika draftēts Anžejs Pasečņiks (viņu draftēja Orlando "Magic" un uzreiz aizmainīja uz Filadelfijas "76ers").

2018. gada NBA draftā ar kopējo 40. numuru tika draftēts Rodions Kurucs, kurš vasarā noslēdza līgumu ar viņu draftējušo klubu Bruklinas "Nets". Tādējādi 2018.—2019. gada NBA sezona kļuva par pirmo, kad trīs latviešu basketbolisti ir iekļauti NBA komandu sastāvā: K. Porziņģis (sezonas laikā ārstējās pēc smagas traumas un nepiedalījās nevienā spēlē, tās laikā tika aizmainīts no "Knicks" uz Dalasas "Mavericks"), D. Bertāns ("Spurs") un R. Kurucs. R. Kurucs kļuva par otro latviešu basketbolistu, kas piedalījies Uzlecošo zvaigžņu spēlē Visu Zvaigžņu spēles nedēļas nogales ietvaros. 2019. gada 10. martā debiju Ņūorleānas "Pelicans" sastāvā NBA spēlē piedzīvoja Dairis Bertāns, kļūdams par sesto Latvijas basketbolistu NBA. Tādējādi šajā sezonā NBA komandu sastāvos bija četri spēlētāji no Latvijas.

2019. gada decembrī debiju NBA kluba Vašingtonas "Wizards" sastāvā piedzīvoja A. Pasečņiks, kļūdams par septīto Latvijas basketbolistu NBA, un, tā kā vasarā uz šo komandu bija aizmainīts arī Dāvis Bertāns, tad viņi abi kļuva par pirmajiem diviem latviešiem, kas vienlaikus spēlējuši vienas komandas sastāvā. Arī šajā 2019.—2020. gada sezonā NBA spēlēja četri Latvijas basketbolisti (vēl arī K. Porziņģis, kurš atgriezās laukumā "Mavericks" sastāvā, un R. Kurucs "Nets"). Arī 2010.—2021. gada NBA sezonā līgā spēlēja četri Latvijas basketbolisti, taču R. Kurucs tika aizmainīts no "Nets" vispirms uz Hjūstonas "Rockets", bet pēc tam uz vēlāko čempioni Milvoki "Bucks", taču jau pēc dažām spēlēm komanda viņu atbrīvoja, savukārt A. Pasečņiks "Wizards" sastāvā piedalījās tikai vienā oficiālā spēlē un arī tika izslēgts no komandas sastāva.

2019.—2020. gada NBA sezonā līgā spēlēja divi basketbolisti no Latvijas — K. Porziņģis un D. Bertāns, un 2022. gada februārī, īsi pirms spēlētāju maiņu perioda beigām, "Mavericks" un "Wizards" veica maiņas darījumu, kura rezultātā latviešu spēlētāji tika apmainīti viens pret otru.[2]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]