Lauvroņu apakšdzimta

Vikipēdijas lapa
Lauvroņu apakšdzimta
Otariinae
Kalifornijas lauvronis (Zalophus californianus)
Kalifornijas lauvronis (Zalophus californianus)
Klasifikācija
ValstsDzīvnieki (Animalia)
TipsHordaiņi (Chordata)
KlaseZīdītāji (Mammalia)
KārtaPlēsēji (Carnivora)
ApakškārtaSuņveidīgie (Caniformia)
VirsdzimtaAirkāji (Pinnipedia)
DzimtaAusroņi (Otariidae)
ApakšdzimtaLauvroņu apakšdzimta (Otariinae)
Lauvroņu apakšdzimta Vikikrātuvē

Lauvroņu apakšdzimta (Otariinae) ir viena no divām ausroņu dzimtas (Otariidae) apakšdzimtām, kas apvieno 6 mūsdienās dzīvojošas jūras zīdītāju sugas un vienu izmirušu sugu un kas tiek iedalītas 5 ģintīs. Otra ausroņu apakšdzimta — kotiku apakšdzimta.

Lauvroņi dzīvo, sākot ar arktiskajiem ūdeņiem un beidzot ar tropiskajām jūrām, tie ir sastopami gan ziemeļu puslodē, gan dienvidu puslodē, izņemot Atlantijas okeāna ziemeļu daļu.[1] No kotikiem lauvroņi atšķiras pēc to kažoka. Atšķirībā no kotikiem lauvroņiem kažokā ir gandrīz tikai akotspalva. Kažoks ir gluds un slīdīgs. Senākajās klasifikācijās ausroņu dzimta tika sadalīta divās apakšdzimtās: kotiku un lauvroņu apakšdzimtās. DNS pētījumos noskaidrots, ka ziemeļu kotiks ir tuvāks radinieks dažiem lauvroņiem, nekā dienvidu kotikiem, līdz ar to apakšdzimtu iedalījumu ierosināts atcelt.[2] Tomēr visiem lauvroņiem ir kopīgs tas, ka tie ir lielāka auguma kā kotiki, tie barojas krasta tuvumā un medī lielas zivis.

Lauvroņi un cilvēki[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Dažas lauvroņu sugas viegli pakļaujas pieradināšanai un apmācībai. Tie ir ļoti atraktīvi, un tādēļ lauvroņus mēdz izmantot cirkā un citās atrakcijās. Klasisks lauvroņa cirka numurs ir bumbas ķeršana un tās balansēšana uz degungala, kā arī aplaudēšana ar priekšējām airkājām.

Lauvroņi ļoti reti uzbrūk cilvēkam, tomēr šādi gadījumi ir reģistrēti. Austrālijā 2007. gadā lauvronis izlēca no ūdens un uzbruka sērfojošai 13 gadus vecai meitenei. Glābējiem bija nepieciešams atvairīt otro lauvroņa uzbrukumu. Zinātnieki izvirzīja hipotēzi, ka lauvronis meiteni uztvēra kā rotaļlietu, ar ko vēlējās paspēlēties.[3] Sanfrancisko ir bijuši gadījumi, ka Kalifornijas lauvroņa tēviņi sakož peldētājus, sargājot savu teritoriju.[4]

Sistemātika[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Lauvroņu apakšdzimta (Otariinae)

Galerija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Kalifornijas lauvroņi pie Sanfrancisko Galapagu lauvroņi Lauvronis Memfisas zoodārzā

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]