Lembits

Vikipēdijas lapa
(Pāradresēts no Lembitu)
Lembits
Lembit
Piemineklis Lembitam Sūre-Jāni, Igaunijā
Sakalas vecākais
Amatā
? — 1217. gada 21. septembrī
Pēctecis Unepeve

Dzimšanas dati 12. gadsimtā
Miršanas dati 1217. gada 21. septembrī
netālu no Viljandi, tagad Karogs: Igaunija Igaunija

Lembits jeb Sakalas Lembits (igauņu: Lembitu, hronikās: Lambite, Lambito, Lembitus, Lembito) bija igauņu karavadonis un viens no Sakalas igauņu vecākajiem, kurš ir atkārtoti pieminēts Indriķa hronikas aprakstītajos notikumos no 1211. līdz viņa nāvei 1217. gada septembrī. Sakaliešu karaspēks Lembita vadībā atmaksas karagājienā 1211. gadā iebruka Tālavā un nodedzināja Rubenes baznīcu tagadējā Valmieras novadā, kuras katoļu priesteris bija Latviešu Indriķis. 1212. gadā Lembita karadraudze nogalināja Sakalas pirmo katoļu priesteri Solomonu un nopostīja Pleskavas pilsētu.

1215. gadā Lembits krita krustnešu gūstā kaujā pie Leholas. Pēc savas atbrīvošanas 1217. gadā viņš spēja mobilizēt ap 6000 vīru lielu igauņu karaspēku, bet pats krita Svētā Matīsa dienas kaujā [1].

Igauņu vēsturē Lembits tiek godināts kā leģendārs brīvības cīņu varonis un personvārds Lembits igauniski nozīmē “mīlētais”.

Lembita galvaskausa meklējumi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Klīst runas, ka Lembita galvaskauss varētu atrasties kādā Polijas muzejā. 1970. gados grupa poļu studentu, kas apmeklēja Igauniju, runāja par muzeju, kurā atrodas "Igaunijas karaļa" galvaskauss ar aprakstu "Rex Estorum". 2017. gadā Igaunija un Polija sāka meklēt šo galvaskausu, taču tas ir bijis laikietilpīgs process, jo valstī atrodas vairāk nekā 5000 muzeju.[2]

Skatīt arī[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]