Mālpils pagasta ģerbonis

Vikipēdijas lapa
Mālpils pagasta ģerbonis
Detaļas
Īpašnieks Mālpils pagasts
Ieviests 2006. gada 31. jūlijā
Vairogs Sarkanā laukā savrups sudraba šķērskrusts, tā stūros zelta šķērkrustiņi.
Lietojums Pagasta ģerbonis

Mālpils pagasta ģerbonis ir Mālpils pagasta oficiālais simbols, kas pirmo reizi tika apstiprināts 2006. gada 31. jūlijā,[1] zīmējuma autors Juris Ivanovs.[2] Kopš 2009. gada 1. jūlija, kad Mālpils pagastu reorganizēja par Mālpils novadu, ģerboni atcēla un 2010. gada 19. oktobrī to aizvietoja ar novada ģerboni. Jaunveidotais novada ģerbonis (autore Ilze Lībiete)[2] tika pārnests uz spāņu vairoga, salīdzinājumā ar angļu — pagasta ģerbonim, kā arī tas tika papildināts ar sudraba pavedienapmali.[3] Kopš 2021. gada 1. jūlija Mālpils novada ģerbonis tika atcelts, sakarā ar Mālpils novada teritorijas iekļaušanu Siguldas novadā kā Mālpils pagastu, bet pagasta ģerboņi pagaidām vēl neatjaunoja.

Apraksts[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ģerbonī attēlots etnogrāfisks motīvs no Mālpils novada jostas. Motīvu veido senbaltu zīmes – simetriski slīpi krusti. Krusts simbolizē gaismu, arī garīgo gaismu, un uguni. Tas ir sarga, svētības un laimes nesēja simbols. Slīps zelta krusts apvienojumā ar taisnu, simbolizē saules kustību gada garumā, tātad laika ritējumu – mūžību. Ģerboņa pamatnes sarkanā krāsa simbolizē mālu.[4][5]

Ģerboņa paveidi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. «Mālpils pagasta ģerbonis». kulturaskarte.lv. Ģerboņu katalogs. Skatīts: 2021. gada 23. oktobrī.
  2. 2,0 2,1 «Малпилсский край». heraldicum.ru (krievu). Skatīts: 2021. gada 23. oktobrī.
  3. «Mālpils novada ģerbonis». kulturaskarte.lv. Ģerboņu katalogs. Skatīts: 2021. gada 23. oktobrī.
  4. Saistošie noteikumi Nr. 7 “Par Mālpils pagasta simboliku”[novecojusi saite]
  5. «Simbolika Mālpils novadā». malpils.lv. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2021. gada 22. oktobrī. Skatīts: 2021. gada 23. oktobrī.