MICHAEL

Vikipēdijas lapa

MICHAEL ir akronīms un tas veidots daudzvalodu Eiropas kultūras mantojuma krātuve (Multilingual Inventory of Cultural Heritage in Europe). Šis interneta portāls nodrošina vienkāršu un ātru piekļuvi daudzveidīgām muzeju, bibliotēku un arhīvu digitālajām kolekcijām Eiropas valstīs.


MICHAEL portālā apkopotā informācija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

MICHAEL ir muzeju, bibliotēku un arhīvu digitālo kultūras materiālu kolekciju katalogs. Tās ir kolekcijas, kas apvieno visa veida kultūras mantojumu - gan taustāmas vienības (piemēram, fotogrāfijas, kartes, dažādi priekšmeti, arheoloģiskie pieminekļi), kuras ar jauno tehnoloģiju palīdzību pārnestas elektroniskajā vidē, gan mūsdienās radītās kultūras vērtības, kas izveidotas ar digitālo aparatūru (piemēram, skaņu ieraksti, filmas, zinātnisko pētījumu dati). Kultūras mantojuma kolekciju aprakstus veido kultūras iestāžu darbinieki — nozaru speciālisti. Ierakstā iekļauts sīks digitālā materiāla veida apraksts, tēmas aptvērums, saistība ar svarīgiem notikumiem vai slaveniem cilvēkiem, ziņas par materiāla īpašnieku un to, kur šī kolekcija pieejama. Pārsvarā tās pieejamas tiešsaistē, bet mēdz būt materiāli, kas pieejami tikai uz vietas konkrētajā kultūras iestādē. MICHAEL mērķis ir izveidot digitālās bibliotēkas katalogu, kas aptver Eiropas kultūras jomas resursus visā to daudzveidībā — lai sniegtu lietotājam maksimāli plašu informāciju par pieprasīto tēmu gan akadēmiskā griezumā, gan tīri sadzīviskām vajadzībām. Kataloga saturs būs atbilstošs gan dažādu mākslu un kultūras nozaru studijām, gan dzimtu vēstures pētniecībai, gan ģimenes brīvdienu plānošanai. Viens no kultūras mantojuma digitalizācijas galvenajiem mērķiem ir, lai tas plašā klāstā būtu internetā pieejams un apskatāms ikvienam lietotājam neatkarīgi no viņa atrašanās vietas un materiālajām iespējām.


Nacionālie un Eiropas interneta portāli[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

MICHAEL katalogs ir pieejams no Eiropas kultūras portāla. Šajā portālā tiks apvienoti visi katalogi, ko izveidojušas tās ES valstis, kas piedalās projektā. Pašlaik MICHAEL Eiropas portālā ir iekļauts saturs no trīs nacionālajiem portāliem — Francijas, Itālijas un Apvienotās Karalistes. Pārējās 13 valstis, kas iesaistījās projektā, nodrošinās piekļuvi saviem katalogiem 2008.gadā. Katra valsts izveidos pieeju arī savam nacionālajam MICHAEL portālam, kurā tiks iekļautas šīs valsts kolekcijas. Atbilstoši projekta iecerei, uzsvars tiek likts tieši uz dažādu nacionālo iniciatīvu integrāciju kultūras mantojuma digitalizācijā un atsevišķo katras valsts kultūras portālu sadarbspēju, veidojot vispārēju pieeju muzeju, bibliotēku un arhīvu digitālajam saturam.


Pārvaldīšana[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Projektu MICHAEL finansē Eiropas Kopienas “e-TEN” programma. Projektu 2004. gadā uzsāka trīs valstis: Francija, Itālija un Apvienotā Karaliste. Projekta otrais posms sākās 2006. gada jūnijā, un tad tam pievienojās vēl vienpadsmit valstis: Čehija, Somija, Vācija, Grieķija, Ungārija, Malta, Nīderlande, Polija, Portugāle, Spānija un Zviedrija. Nedaudz vēlāk šim projektam pievienojās arī Igaunija un Beļģija. 2007.gada beigās projektā iesaistijās arī Latvija.

2007. gada jūnijā tika izveidots “MICHAEL-Culture AISBL”, lai uzturētu un turpinātu attīstīt MICHAEL Eiropas pakalpojumu klāstu.


Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]