Matrožu iela (Rīga)

Vikipēdijas lapa
Šis raksts ir par ielu Rīgā. Par citām jēdziena Matrožu iela nozīmēm skatīt nozīmju atdalīšanas lapu.
Matrožu iela
Matrožu iela
Matrožu iela netālu no Roņsalas ielas (skats Ķīpsalas ziemeļu virzienā)
Ielas novietojums Rīgā
Pamatinformācija
Pilsēta Rīga
Priekšpilsēta Kurzemes rajons
Apkaime Ķīpsala
Garums 815 m
Joslu skaits 2
Segums asfalts, grants
Sabiedriskais transports
Autobuss 57.
Matrožu iela Vikikrātuvē

Matrožu iela ir iela Rīgā, Kurzemes rajonā, Ķīpsalā. Tā sākas krustojumā ar Tīklu ielu, turpinot salas centrālo asi, ko veido arī Ķīpsalas un Zvejnieku iela, un virzās ziemeļu virzienā, līdz beidzas kā strupceļš iepretim slēgtai teritorijai pašā salas ziemeļu galā. Kopējais ielas garums — 815 metri.

Ielas raksturojums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Matrožu iela ir 815 metrus gara pilsētas nozīmes iela Ķīpsalas apkaimes ziemeļu daļā. Posmā no Tīklu ielas līdz ēkai ar numuru 15a tā klāta ar asfalta segumu, atlikušajā ielas daļā — grants segums. Sastāv no divām braukšanas joslām, gar ceļa malām nav izbūvētas gājēju ietves. Ielā pamatā biroju ēku un saimnieciska rakstura apbūve.

Tā sākas krustojumā ar Tīklu ielu (turpat aptuveni 40 metrus tālāk austrumu virzienā atrodas Tīklu un Zvejnieku iela krustojums) un virzās ziemeļu virzienā kā asfaltēts ceļš. Ielas sākumdaļa maz apbūvēta, atrodas dažas mazstāvu dzīvojamās ēkas, krustojums pāra numuru pusē ar Roņsalas ielu, uz priekšu nepāra numuru pusē — ar Loču ielu. Aiz šī krustojuma ielā sākas saimnieciska rakstura apbūve, kas mijas ar dažām biroju ēkām. Pa vidu šiem objektiem atrodas arī 57. autobusu maršruta galapunkts, kas sastāv no apgriešanās apļa un nelielas nojumes. Neilgi pirms ielas beigām (netālu no ēkas nr. 15) tā vairāk pagriežas ziemeļaustrumu virzienā. Pēc Matrožu ielas 15a numura iela pārtop par grantētu ceļu, brauktuves platums nemainās. Matrožu iela beidzas kā strupceļš iepretīm slēgtai teritorijai pašā salas ziemeļu galā, pēc aptuveni 210 metriem atrodas Zunda un Daugavas sateka.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ielas sākumposms pie Tīklu ielas iezīmēts Rīgas kartē 1876. gadā kā iela bez nosaukuma. 1881. gadā ielai piešķirts nosaukums Matrožu iela (Matrosen Strasse). Līdz 1940. gadam apbūve un oficiāla numerācija trijos gruntsgabalos (nr. 2, 4/6, 8/10). Vācu okupācijas laikā nosaukums Matrosenstrasse (Matrožu iela). Sākotnēji iela bija ierīkota tikai posmā no Tīklu ielas līdz Loču ielai, pēckara gados iela pagarināta ziemeļu virzienā caur ekstensīvi apbūvētu (galvenokārt noliktavu) teritoriju.

Matrožu ielā 4/6 atrodas 1912. gadā pēc arhitekta Aleksandra Vanaga projekta celts koka īres nams, līdz 30. gadu beigām īpašnieks Ansis Vīgants. 20. gados šajā gruntsgabalā darbojās Jāņa Paipa kokzāģētava.

Ielu savienojumi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Matrožu iela ir savienota ar šādām ielām:

Infrastruktūra[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Biroju ēkas[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  • Matrožu ielā 1a starp saimnieciskās darbības teritoriju atrodas arī tualešu un sanitāro konteineru uzstādīšanas un apkalpošanas uzņēmuma SIA „TOI TOI Latvija” galvenais birojs.[1]
  • Matrožu ielā 15 un 15a atrodas biroju ēku komplekss „Ostas skati”, kur mājvietu raduši vairāki lieli uzņēmumi, tostarp būvniecības uzņēmums SIA „RBSSKALS”,[2] telekomunikāciju uzņēmums SIA „Inbokss” (plašāk pazīstams ar „Inbox.lv” zīmolu)[3] un kredītiestādes AS „Mogo” administrācija.[4] Kompleksā darbojas arī restorāns „Ostas skati”.

Sabiedriskais transports[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

2014. gada 10. martā tika slēgts vienīgais sabiedriskā transporta maršruts uz Ķīpsalas ziemeļu daļu — 277. minibusa maršruts. Tā vietā atklāja 57. autobusu maršrutu no pilsētas centra pa Vanšu tiltu līdz bijušajam minibusu galapunktam Matrožu ielā salas ziemeļos.[5] Maršrutā iekļauta daļa Matrožu ielas no Tīklu ielas līdz agrākajam minibusu galapunktam netālu no Matrožu ielas 1a. Darba dienās autobusi kursē tikai rīta un vakara stundās, brīvdienās — no plkst. 8:30 līdz plkst. 18:00. Vienīgā sabiedriskā transporta pieturvieta Matrožu ielā vienlaicīgi ir arī 57. maršruta autobusu galapunkts.

Skatīt arī[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]