Mentilizovalerāts

Vikipēdijas lapa
Mentilizovalerāts
Citi nosaukumi Validolum, Validol, Valofin, Menthoval
CAS numurs 28221-20-7

Mentilizovalerāts, zināms arī kā validols, ir izobaldriānskābes un mentola esteris. Tas ir caurspīdīgs eļļains, bezkrāsains šķidrums ar mentola smaržu. Tas ļoti nedaudz šķīst etanolā, bet praktiski nešķīst ūdenī. To izmanto kā pārtikas piedevu (aromatizatoru).[1] To ražo, izmantojot tipisku esterifikācijas reakciju ar parastajiem katalizatoriem, piemēram, HCl vai H2SO4. Esterifikācija ir diezgan lēns process. Parasti to veic vairāk kā 20 stundas 100 ° C temperatūrā vai nedaudz augstāk.

Validols, zāles pret trauksmi, kas ir aptuveni 25% mentola šķīdums mentilizovalerātā, tiek pagatavots galvenokārt vienkāršotā procesā, kurā pirms skābes katalizētās esterifikācijas mentolu izobaldriānskābei pievieno pārākumā, lai iegūtais estera šķīdums saturētu aptuveni 25% neizreaģējuša mentola. Pēc tam šķīdumu apstrādā ar ūdeni, lai aizvāktu visas skābes katalizatora pēdas, un produkts būtu gatavs lietošanai pārtikā vai farmaceitiskos produktos.

Lietošana medicīnā[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Polijā, Bulgārijā un bijušajās Padomju Savienības valstīs, ieskaitot Krieviju, mentilizovalerātu, kas sajaukts ar aptuveni 25% mentola, pārdod kā anksiolītisku līdzekli ar dažādiem tirdzniecības nosaukumiem, tostarp Validol, Valofin un Menthoval. [2] [3] [4]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Menthyl isovalerate
  2. Russian Medications List and Possible Side Effects [novecojusi saite]
  3. «Farmak Product Information - Validol». Arhivēts no oriģināla, laiks: 2013-12-19. Skatīts: 2013-04-05. Arhivēts 2013-12-19 Wayback Machine vietnē.
  4. "A comparative evaluation of the antianginal action of commercially and noncommercially produced validol in neurocirculatory dystonia and stenocardia". Lik Sprava Mar-Apr (3–4): 110–113. 1996. PMID 9035841.