Bruno (mestrs)

Vikipēdijas lapa
(Pāradresēts no Mestrs Brūno)
Livonijas mestra zīmogs ar uzrakstu "(Sigillum) (Com)MENDATORIS DOM(us) (the)VTO(nic)I IN LIVONIA" - "Vācu ordeņa komandiera Livonijā zīmogs".

Bruno (vācu: Bruno) (miris 1298. gada 1. jūnijā), bija Livonijas ordeņa mestrs no 1296. - 1298. gada 1. jūnijam. Viņa amata laikā sākas Livonijas pilsoņu karš. Kritis kaujā pie Turaidas.

Hronikas liecības[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Rusova hronika par mestru Brūno:

"Bruno, 20. Vācu ordeņa mestris, sāka valdīt 1296.g. Viņa laikā izcēlās liels kaŗš starp ordeni un trešo Rīgas virsbiskapu Jāni Fechti un visu kapiteli. Minētais biskaps un visa biskapija sabiedrojās ar leišiem un citiem nekristīgiem pret Vācu ordeni un ataicināja viņus savā zemē. Mestris Bruno ar ordeņbrāļiem bija spiests arī rīkoties uz kaŗu. Abi kaŗaspēki satikās pie Turaidas. Biskapa kaŗaspēks kopā ar nekristīgiem leišiem uzvarēja, Kaujā krita mestris Bruno un 60 ordeņbrāļu. Biskapa ļaudis un Rīgas pilsoņi tapa ļoti pārdroši un aplenca ordeņa pili Ādažus, bet tika atsisti. Šeit galu dabūja ap 400 rīdzinieku: daudzus nosita un daudzi noslīka. Tas bija 1298. gadā".

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Politiskie un sabiedriskie amati un pozīcijas
Priekštecis:
Heinrihs fon Dinkelāge
Livonijas Ordeņa mestrs
1296. gads - 1298. gads
Pēctecis:
Gotfrīds fon Roge