Mira Arojo

Vikipēdijas lapa
Mira Arojo
Mira Aroyo
Mira Arojo skatās ārpus skatuves Otavas blūza festivālā 2008. gadā
Galvenā informācija
Dzimusi 1977. gada 11. jūlijā (46 gadi)
Sofija, Bulgārija
Izcelsmes vieta Liverpūle, Anglija
Žanri Elektroniskā mūzika, sintpops, jaunais vilnis
Nodarbošanās Mūziķe, diskžokeja, ģenētiķe
Instrumenti balss, sintezators
Darbības gadi 1999—pašlaik
Izdevēji Nettwerk
Darbība ar Ladytron
Mājaslapa www.ladytron.com

Mira Arojo (bulgāru: Мира Аройо; dzimusi 1977. gada 11. jūlijā) ir bulgāru mūziķe, zināma, kā sekundārā vokāliste, viena no elektroniskās mūzikas grupas Ladytron taustiņinstrumentālistēm un dziesmu autorēm, kā arī diskžokeja. Viņa raksta un dzied dziesmas grupā Ladytron bulgāru valodā un angļu valodā. Pirms kļūt par profesionālu mūziķi, Arojo studēja Oksfordas Universitātes Ģenētikas fakultātē, kur ieguva doktora grādu.

Biogrāfija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Mira Arojo piedzima 1977. gadā Sofijā, Bulgārijā un ir bulgāru ebreju izcelsmes. Arojo pārcēlās ar savu ģimeni uz Izraēlu, kad viņai bija 10 gadu, pēc tam uz Angliju.

Pirmais muzikālais instruments, ko Arojo spēlēja, bija ģitāra. Kad viņa bija jaunāka, viņa spēlēja akordeonu. Lai arī viņas vecāki bija piesardzīgi attiecībā uz viņas lēmumu tiekties pēc mūzikas, Arojo vecāki tomēr bija atbalstoši un cienīja viņas lēmumu.

Karjera[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Zinātniskā karjera[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Pabeidzot savu bakalaura izglītību, Arojo turpināja pēcdiploma pētījumus ģenētikā; viņa bija Dr. Fila. studente molekulārās ģenētikas nodaļā, bioķīmijas katedrā Oksfordas Universitātē, kur viņas pasniedzēji bija Dr. Fransuā Ksavjē Bars un profesors Deivids J. Šerats. 2003. gadā bioķīmijas katedra norādīja, ka Arojo bija pēcdiploma ģenētiķis un atzina viņas mūzikas grupas otro albumu Light & Magic.

Pretēji saviem apgalvojumiem, ka viņa ieguva doktora grādu ap 2002. gadu (tomēr tika arī apgalvots, ka vēl 2008. gadā viņa joprojām bija doktora grāda kandidāts), Arojo pameta zinātni un savu doktorantūras programmu pirms tās pabeigšanas un absolvēšanas. Intervijā The Sunday Mail viņa paskaidroja:"Mums visiem bija darbs, kad sākām Ladytron, tad pamazām mēs pametām tos. Es biju ģenētiķis, kas apguva doktorantūru un sapratu, ka laboratorijas darbs nav domāts man. Mēs darbojāmies Ladytron tai pat laikā un es izbaudīju to vairāk. Tas bija vienkāršāk un daudz jautrāk." Vēlākā intervijā, kad tika jautāts:"Acīmredzot jūs tikāt uzņemti kā doktorants Oksfordā. Izskatās pēc ļoti prestiža posta. Vai jums ir bijušas šaubas par akadēmijas pamešanu dēļ Ladytron?" Arojo atbildēja:"Jā. Pirmos trīs gadus būdama muzikālajā grupā Ladytron, es izvērtēju abus variantus, kamēr kļuva acīmredzams, ka es varētu kompromitēt abus, ja es turpinātu tā darīt. Es biju jauna un toreiz man bija daudz aizraujošāk ceļot pa pasauli, spēlējot mūziku."

Muzikālā karjera[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

1999. gada vasarā Liverpūles producenti un diskžokeji - Daniels Hants un Rubens Vū, iepazinās ar studentēm - Helēnu Marniju (caur vairākiem diskžokeju koncertiem) un Miru Arojo (caur savstarpēju draugu). Tā, kā visiem bija līdzīgas intereses mūzikā, viņi izveidojas elektroniskās mūzikas grupu Ladytron tajā pašā gadā. Kopš tā laika Arojo ir grupas sekundārā dziedātāja, kā arī spēlē sintezatorus un piedalās dziesmu vārdu rakstīšanā.

Arojo sadarbojās arī ar indīpopa grupu The Projects. Dziesmā "Don't Eat Meat" Mira bija vokāliste. Vēl viņa sadarbojās ar John Foxx & The Maths dziesmai "Watching a Building on Fire".

Personīgā dzīve[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Arojo ir precējusies ar fotogrāfu Hariju Hardiju kopš 2010. gada. 2011. gadā tika paziņots, ka Arojo palika stāvoklī. Tiešām, 2012. gada 23. februārī Arojo dzemdēja meitu ar vārdu Noa. Pašlaik viņa dzīvo Londonā.

Arojo is pescetariāte un dzīvnieku tiesību aizstāve.

Arojo interesējas par arhitektūru un prezentēja 15 minūšu īsu filmu ar virsrakstu The Folly, kura ir par "vecas dāmas kotedžu, kurai jāpielāgojas attālinātajai apkārtnei, viņai arvien novecojot".

Instrumenti[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Kad Ladytron uzstājas, Mira Arojo spēlē sintezatorus un dažreiz dzied. Viņas primārais sintezators ir Korg MS-20, kuru viņa izmanto kopš grupas pirmsākumiem.

Grupai uzstājoties, Arojo spēlēja šādus instrumentus:

Albuma Witching Hour tūres sākumā, Ladytron mēdza saviem četriem identiskajiem sintezatoriem Korg MS2000B dot savus nosaukumus, lai tos vieglāk varētu uzstādīt uz skatuves. Miras sintezatora nosaukums bija Babilonija.

Diskogrāfija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ladytron[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Pompor, Paris (25 September 2008). "Ladytron - Gig Reviews". Sydney Morning Herald. Fairfax Media.
  2. "Ladytron's Mira Aroyo on Bulgarian Chalga Music". BEAST Magazine.
  3. Beatport Live presents Ladytron’s Mira Aroyo | Beatportal
  4. "Insider: Ladytron". Roland U.S.
  5. Lai, Chi Ming (4 March 2011). "An Interview with Ladytron's Mira Aroyo". The Electricity Club. Archived from the original on 14 March 2014.
  6. Hanman, Natalie (3 August 2007). ""I love technology that simplifies my life"". The Guardian.
  7. Cadden, Avril. "60 second interview: Ladytron's Mira Aroyo". Sunday Mail. Archived from the original on March 3, 2011.
  8. Perry, Andrew (5 December 2002). "In a league of their own". The Telegraph.
  9. "F.-X. Barre's lab". Centre de Génétique Moléculaire, Centre National de la Recherche Scientifique.
  10. "2000 D.Phil. Symposium Programme and Abstracts - Mira Aroyo". Department of Biochemistry, University of Oxford.
  11. "Prof David Sherratt Page". Department of Biochemistry, University of Oxford.
  12. "Sherratt Lab". Department of Biochemistry, Oxford.
  13. "Department of Biochemistry - Admin & Adverts January 2003". Archived from the original on July 10, 2007.
  14. "Home entertainment: Ladytron". The Guardian.
  15. Matich, Thomas (10 June 2008). "She Blinded Me with Science". Real Detroit Weekly. Archived from the original on 14 March 2014.
  16. "60 second interview: Ladytron's Mira Aroyo". The Daily Record. Archived from the original on March 3, 2011.
  17. Ng, Peter Quincy (23 March 2011). "Mira Aroyo (Ladytron) - March 23, 2011 - Interview".
  18. "3/29 – Ladytron – 'Best Of: 00 – 10'". Nettwerk Press Blog. 14 February 2011.
  19. "Videovision: Ladytron interview". 2002.
  20. THE PROJECTS | Gratis muziek, tourneedata, foto's, video's
  21. The Projects - Don't Eat Meat - YouTube
  22. Bedales Association. "Bedales Association and Old Bedalian Newsletter 2011 (PDF page 40)". Archived from the original(PDF) on 28 September 2011.
  23. Forsyth, Brennan (15 October 2011). "Ladytron Wraps Their Tour in Miami". Rhythm Scene. Archived from the original on 14 March 2014.
  24. "Bedales Association and Old Bedalian Newsletter 2013". Bedales Schools. 2013. Archived from the original (PDF) on 2013-09-03.
  25. "stonebanks" (22 March 2013). "Interview: Ladytron's Reubun Wu". City Weekend Guide.
  26. Morley, Cat (13 September 2008). "Electropop Band Ladytron Tell Us What's Really on Their Mind". Cut Out + Keep.
  27. "Mira Aroyo". Viva! Activists.
  28. "Architecture of Re-assurance" Arhivēts 2016. gada 15. septembrī, Wayback Machine vietnē.. University College London.
  29. Aroyo's Korg MS2000B Archived 2010-01-02 at the Wayback Machine.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]