Mizīdu dzimta

Vikipēdijas lapa
Mizīdu dzimta
Hemimysis anomala
Klasifikācija
ValstsDzīvnieki (Animalia)
TipsPosmkāji (Arthropoda)
KlaseAugstākie vēži (Malacostraca)
VirskārtaPerakarīdi (Peracarida)
KārtaŠķeltkājvēži (Mysida)
DzimtaMizīdu dzimta (Mysidae)
Mizīdu dzimta Vikikrātuvē

Mizīdu dzimta (Mysidae) ir šķeltkāju kārtas augstāko vēžu dzimta. Tās ir sīku vēžveidīgo formas, kas apdzīvo gan jūras, gan saldūdeņus. Dzimtā ir 10 apakšdzimtas. Šī ir pati lielākā šķeltkāju dzimta ar vairāk, kā 1000 sugām un ap 170 ģintīm. Latvijā ir konstatētas 5 vietējās un 3 aklimatizētās sugas (ievestas no Kaspijas jūras baseina).[1] Mizīdas kalpo par barību daudzām vērtīgām zivju sugām.

Apraksts[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Mizīdu dzimtu raksturo sekojošas īpašības. Maksillulas endopodīts ir bez palpas. Pirmais krūšu kāju pāris ir ar labi attīstītu eksopodītu (reducēts tikai Echionomysis ģintij). Trešo līdz septīto krūšu kāju pāru endopodītu sestais posms var būt sadalīts apakšposmos. Tēviņu vēderkājas var variēt no rudimentāriem, līdzīgi kā mātītēm, līdz divzarainām peldkājām ar vienu modificētu vai rudimentāru zaru. Uropodu eksopodīta ārējās malas (vai arī visas malas) var būt klātas ar sariņiem, vai arī proksimālā posma ārējās malas ir zobotas līdz šuvei. Uropodu eksopodītiem šķērseniskā šuve atrodas to vidusdaļā vai distālajā pusē, vai arī šuves vispār nav. Ja uropoda eksopodīts nav posmots, tad zobojums ir gar visu ārējo malu. Retos gadījumos sadalošās šuves var būt arī uz uropodu endopodītiem (piemēram, Rhopalophtalmus). Mātīšu marsūpiji sastāv no 2, 3 vai 4 oostegītu pāriem. Uz uropodu endopodītu pamatnēm ir statocisti.[2]

Sistemātika[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Mizīdu dzimtu pārstāv sekojošas apakšdzimtas, tribas un ģintis:[3]

  • Dzimta: Mysidae
  • Triba: Afromysini Wittmann, Ariani & Lagardère, 2014
  • Apakšdzimta: Mysinae Haworth, 1825
  • Triba: Diamysini Wittmann, Ariani & Lagardère, 2014
  • Triba: Neomysini Wittmann, Ariani & Lagardère, 2014
  • Triba: Paramysini Wittmann, Ariani & Daneliya, 2016

(†) - izmirušu organismu grupa.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Latvijas enciklopēdija. 5. sējums. Rīga : Valērija Belokoņa izdevniecība. 2009. 190. lpp. ISBN 978-9934-8068-0-3.
  2. Чиндонова Ю.Г., Распределение глубоководных придонно-пелагических мизид (Mysidacea, Crustacea) в Мировом океане и взаимоотношения высших таксонов этой группы., Труды института Океанологии им. П.П. Ширшова. Том 127., 1993.g., 152.lpp.
  3. World Register of Marine Species