Nīls Geimens

Vikipēdijas lapa
Nīls Geimens
Neil Gaiman
Nīls Geimens 2013. gadā
Nīls Geimens 2013. gadā
Personīgā informācija
Dzimis 1960. gada 10. novembrī (63 gadi)
Hempšīra, Anglija
Dzīves vieta Ņujorka
Pilsonība Karogs: Apvienotā Karaliste Apvienotā Karaliste
Tautība anglis
Dzīvesbiedre Amanda Pālmere
Literārā darbība
Nodarbošanās rakstnieks
Valoda angļu
Rakstīšanas laiks 1980. gadi — mūsdienas
Literatūras virzieni fantastika zinātniskā fantastika

Nīls Geimens (Neil Gaiman) ir britu stāstu, romānu, grafisko romānu, komiksu autors un scenārists. Pazīstams ar grafisko romānu The Sandman un stāstiem American Gods, Coraline, The Graveyard book. 2009. gadā saņēma Ņūberī balvu, 2010. gadā Kārnegī goda medaļu. Viens no pazīstamākajiem fantastikas žanra rakstniekiem Eiropā.

Biogrāfija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ģimenes saknes meklējamas Nīderlandē, no kuras viņa vectēvs pārcēlies 20. gadsimta sākumā. Ir ebreju izcelsmes, ģimenei daudz nozīmē jūdaisma filozofija. Svarīgas arī scientoloģijas tradīcijas, kaut gan intervijās atzinis, ka nav scientologs.[1]

Bērnībā ietekmējies no Steipla-Lūisa "Nārnijas hronikām" un Lūisa Kerola "Alises piedzīvojumi Brīnumzemē". Geimens ātri kļuva par zinātniskās fantastikas žanra fanu, lasot Alana Mūra, Semjuela Delani, Rodžera Želaznija, Roberta Hainlaina, Herlana Elisona, Torna Smita, Džīna Volfa, Hovarda Lavkrafta darbus. 1984. gadā viņš pamanījis Alana Mūra grāmatu Swamp King un izlasot to sapratis, ka vēlas darboties šajā sfērā. 1984. gadā sarakstījis pirmo grāmatu — Duran Duran biogrāfiju, kā arī darbu Ghostly beyond belief. Penthouse izdevniecība piedāvājusi darbu, no kura gan atteicies, kaut gan bijis būtiski uzturēt ģimeni. 1980. gadu beigās sarakstījis Dont’t panic: The official hitchhiker’s guide to the galaxy companion, ko nosaucis par "klasisku angļu humora" piemēru. Vēlāk sadarbojies ar Teriju Pračetu.

Privātā dzīve[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

2011. gada 2. janvārī apprecējās ar rakstnieci un dziedātāju Amandu Pālmeri, kāzās piedalījās rakstnieki Maikls Čebonss, Ajeleta Valdmena. Ir divu bērnu tēvs. Kopā ar ģimenei dzīvo ASV.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Dana Goodyear. «Kid Goth». The New Yorker, 2010. gada 25. janvāris.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]