Nekustīgs ceļa krustojums

Vikipēdijas lapa
Nekustīgs slīpleņķa krustojums šķērsajā ceļu pārejā ar krusteņu marku 2/9
Komplicēts divceļu līniju nekustīgs krustojums ar ceļu pārejām taisnā leņķī uz estakādes, kas sevī ietver gan taisnleņķa, gan līklīnijas slīpleņķa krustojumu

Nekustīgs (strups) ceļa krustojums ir viena līmeņa sliežu ceļu savstarpējs krustojums, taču tas nepilda pārmijas funkcijas. Nekustīgu ceļu krustojumu iedala divās grupās:

  • taisnleņķa;
  • slīpleņķa.

Taisnleņķa nekustīgs ceļa krustojums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Taisna leņķa nekustīgs krustojums var krustot viena platuma vai atšķirīga platuma sliežu ceļus. Taisnleņķa krustojums sastāv no 4 krusteņiem, 4 pretsliedēm, no 1 pa iekšējo kontūru noslēgtas pretsliedes un mazākām detaļām[1]. Taisnleņķa krustojumos sliežu pārtraukuma dēļ var notikt spēcīgs sitiens pa serdi vai pretsliedi. Lai to novērstu reni pielāgo riteņa uzmalas formai, lai uzmala pa to varētu brīvi ripot. Ieejas šādās renēs veido lēzenas, aptuveni 1 mm/m.

Taisnleņķa nekustīgu ceļa krustojumu attēlu galerija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Slīpleņķa nekustīgs ceļa krustojums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Līklīnijas nekustīgs slīpleņķa ceļa krustojums ar kustīgām strupo krusteņu serdēm

Slīpleņķa nekustīgs ceļa krustojums pēc konstrukcijas atgādina krustpārmiju pārvedu, ja tai nebūtu asmeņu. Slīpleņķa krustojuma darba šķautnes tāpat zīmē rombu. Nekustīgu ceļa krustojumu var iebūvēt kā šķērsā ceļu pārejā, tā atklātā vietā. Nekustīgs ceļa krustojums sastāv no 2 smailo krusteņu komplektiem un 2 strupo krusteņu komplektiem romba mazo diagonāļu virsotnēs. Atšķirībā no pārmiju pārvedām, kurām krusteņu marku pieraksta ar 1/n, nekustīgajam to pieraksta kā 2/n, kas izriet no to pielietojuma šķērsās ceļu pārejās, padarot smailā krusteņa marku krustojumam 2x stāvāku par to krusteņu marku, no kādām pārmiju pārvedām ceļš uz slīpleņķa krustojumu ved. Bez standarta krusteņa markas 2/n, par standartu tāpat ir pieņemts leņķis grādos: 75, 60, 30[1]. Līklīnijas slīpleņku nekustīgos krustojumus izgatavo pēc speciāliem projektiem, ņemot vērā konkrētos vietējos apstākļus, kad taisnos slīpleņķa krustojumus nav iespējams izmantot. Krusteņi kā smailie tā strupie var būt ar kustīgām un nekustīgām serdēm.

Slīpleņķa nekustīgu ceļa krustojumu attēlu galerija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. 1,0 1,1 S.V. Amelin, G.E.Andreev Ustrojstvo i ekspluataciya puti. — M: Transport 1986. — 238 s.