Nikolajs Hagelstroms

Vikipēdijas lapa
Piemiņas akmens Daugavpils pareizticīgo kapos.

Nikolajs Hagelstroms (vācu: Nikolai Hagelstrom, krievu: Николай Иванович Гагельстром; 1812-1884) bija Krievijas impērijas armijas ģenerālmajors, Daugavpils cietokšņa galvenais inženieris. Daugavpils (tolaik Dinaburgas) pilsētas galva (1865—1870, 1874—1876). Viņa pilnvaru laikā caur Daugavpili tika uzbūvēta dzelzceļa līnija Rīga—Orla (1868), iekārtots pilsētas parks (tagad Andreja Pumpura parks) un pilsētas sabiedriskā banka (1874) un ar mūra namiem apbūvēta Jaunā Forštate (tagadējais Daugavpils centrs).

Dzīvesgājums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Nikolaja Hagelstroma raksturojums pēc stāšanās pilsētas galvas amatā.

Dzimis 1812. gadā Pēterburgā Johana Hagelstroma ģimenē. Studēja Pēterburgas Galvenajā inženieru augstskolā (Главное инженерное училище), pēc kuras beigšanas dienēja Krievijas impērijas armijā kā militārais inženieris, bija Dinaburgas arsenāla komandieris, pēc tam cietokšņa galvenais inženieris. 1856. gadā viņš par saviem līdzekļiem nodibināja pirmo Daugavpils privāto teātri tagadējā Teātra ielā, kura uzturēšana viņš veltīja visu brīvo laiku un naudas līdzekļus. Piedalījās Janvāra sacelšanās apspiešanā (1863—1864), par ko saņēma medaļu.

Neraugoties uz to, ka 1865. gada martā Dinaburgas pilsētas galvas vēlēšanās lielāko balsu skaitu saņēma katoļticīgais Hieronīms Kvjatkovskis (Hieronim Kwiatkowski), Vitebskas gubernators (jādomā tikko apspiestās Janvāra sacelšanās dēļ) pavēlēja par pilsētas galvu iecelt luterticīgo Daugavpils cietokšņa galveno inženieri Nikolaju Hagelstromu, kas 16. jūnijā tika atbrīvots no karadienesta un 24. jūnijā iecelts par pilsētas galvu. 1868. gadā Daugavpils Dome viņu pārvēlēja šajā amatā, tomēr 1870. gada augustā domnieki par pilsētas galvu ievēlēja pulkvedi Pāvelu Ogijevski (Павел Осипович Огиевский), bet 1871. gadā otrās ģildes tirgotāju Artemiju Makarovu (Артемий Макаров). Kad 1873. gadā A. Makarovu atcēla no amata un apcietināja sakarā ar nelikumībām zemes gabalu un pilsētas mežu izpārdošanā, par pilsētas galvu atkārtoti iecēla N. Hagelstromu. Daugavpils pilsētas galvas pienākumus viņš pildīja līdz 1876. gada 15. jūnijam, kad par pilsētas galvu kļuva Daugavpils sabiedriskās bankas direktors Pāvels Dubrovins.[1]

Miris 1884. gada 10. februārī,[2] apbedīts Daugavpils pareizticīgo kapos.

Apbalvojumi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Людмила Жилвинская. Новые материалы о самоуправлении Динабурга – Даугавпилса в конце XIX – начале XX века Arhivēts 2017. gada 4. aprīlī, Wayback Machine vietnē. (krieviski)
  2. Русский биографический словарь в 25-ти томах. Изд. под наблюдением председателя Императорского Русского Исторического Общества А. А. Половцева. Санкт-Петербург: Тип. И. Н. Скороходова, 1896-1918.
Politiskie un sabiedriskie amati un pozīcijas
Priekštecis:
Radions Poļakovs
Artemijs Makarovs
Daugavpils pašvaldības vadītājs
1865. gada jūnijs — 1870. gada augusts
1873. gads — 1876. gada jūnijs
Pēctecis:
Pāvels Ogijevskis
Pāvels Dubrovins