Nikolajs Ostrovskis

Vikipēdijas lapa
Nikolajs Ostrovskis
Николай Алексеевич Островский
Nikolajs Ostrovskis
Personīgā informācija
Dzimis 1904. gada 29. septembrī
Vilija, Volīnijas guberņa, Krievijas Impērija
(Ostrohas rajons, Rivnes apgabals, Karogs: Ukraina Ukraina)
Miris 1936. gada 22. decembrī (32 gadi)
Maskava, PSRS
(Karogs: Krievija Krievija)
Literārā darbība
Nodarbošanās sabiedrisks darbinieks, rakstnieks
Valoda krievu valoda
Rakstīšanas laiks 20. gadsimts
Literatūras virzieni sociālistiskais reālisms
Slavenākie darbi romāns "Kā rūdījās tērauds" (Как закалялась сталь, 1932)

Nikolajs Ostrovskis (krievu: Николай Алексеевич Островский; dzimis 1904. gada 29. septembrī, miris 1936. gada 22. decembrī) bija Ukrainā dzimis padomju rakstnieks, romāna "Kā rūdījās tērauds" autors.

Dzīvesstāsts[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Dzimis krievu apakšvirsnieka ģimenē. Beidzis draudzes skolu. 1913. gadā ģimene pārcēlās uz Šepetivku. No 1916. gada Nikolajs Ostrovskis strādāja dažādus vienkāršus darbus, vienlaicīgi mācoties skolā. 1919. gadā iestājās komjaunatnē. 1919. gada augustā brīvprātīgi devās uz fronti, kur Sarkanās armijas 1. kavalērijas armijas sastāvā piedalījās Krievijas pilsoņu karā. 1920. gadā pēc ievainojuma pie Ļvivas demobilizēts. Piedalījās cīņās pret nemierniekiem Īpašo vienību (Части особого назначения) sastāvā. Strādāja par komjaunatnes funkcionāru. 1924. gadā iestājās VK(b)P.

No 1927. gada līdz savai nāvei bija piekalts pie gultas, jo sirga ar progresējošu ankilozējošo spondilartrītu. Slimības laikā sarakstīja un 1932. gadā publicēja autobiogrāfisku romānu "Kā rūdījās tērauds", kas kļuva par vienu no redzamākajiem sociālistiskā reālisma darbiem.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]