Operācija Rolling Thunder

Vikipēdijas lapa
Operācija Rolling Thunder

ASV gaisa spēku bombardēšanas misijas Operācijas Rolling Thunder laikā
Datums1965. gada 2. marts – 1968. gada 2. novembris
Vieta
Karotāji
Amerikas Savienotās Valstis
Dienvidvjetnama
Ziemeļvjetnama
Ķīna
Ziemeļkoreja
Komandieri un līderi
Lindons Džonsons
Roberts Maknamara
Džozefs Herolds Mūrs
Viljams Momjers
Džordžs Brauns
Nguiens Kao Ki
Fungs De Tai
Nguiens Van Tiens
Zaudējumi
ASV: 1,054 nogalināti, ievainoti, sakropļoti vai pazuduši, 922 zaudēti lidaparāti, Dienvidvjetnama: nav zināms Ziemeļvjetnama: 20 000 karavīru un 182 000 civiliedzīvotāju nogalināti, 120 iznīcināti lidaparāti, Ziemeļkoreja: 14 nogalināti piloti, Ķīna: 20 000 atbalsta personāla darbinieki nogalināti

Operācija Rolling Thunder (latviešu: Ritošais pērkons), bija ASV prezidenta Lindona Džonsona un aizsardzības sekretāra Roberta Maknamaras sadarbībā ar Dienvidvjetnamu rīkota militāra operācija, kuras laikā tika sistemātiski bombardēta Ziemeļvjetnamas teritorija.

Operācija "Rolling Thunder" ilga no 1965. gada 2. marta līdz 1968. gada 31. oktobrim un bija ilgākā bombardēšanas kampaņa kopš Otrā pasaules kara beigām. Stratēģisko bombardēšanas uzlidojumu laikā tika izmēģināti jauni ASV Gaisa spēku ieroči un lidmašīnas (jo īpaši šeit pirmo reizi kaujas nolūkos tika izmantotas lidmašīnas F-4 un F-111). Bombardēšanu raksturoja civiliedzīvotāju un nemilitārās civilās infrastruktūras iznīcināšana, kā arī sējumu iznīcināšana rīsu laukos, lai izraisītu badu.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]