Oskari Tokoi

Vikipēdijas lapa
Oskari Tokoi
Oskari Tokoi
Personīgā informācija
Dzimis 1873. gada 15. maijā
Kannusa Karogs: Somija Somija
Miris 1963. gada 4. aprīlī (89 gadi)
Leominstera, Masačūsetsa Karogs: Amerikas Savienotās Valstis ASV
Tautība soms
Senāta priekšsēdētājs
Amatā 1917. gada 26. marts — 1913. gada 8. septembris
Somijas parlamenta priekšsēdētājs
Amatā 1913. gads — 1913. gads

Anti Oskari Tokoi (Antti Oskari Tokoi, agrākais uzvārds Hirvi; dzimis 1873. gada 15. maijā, miris 1963. gada 4. aprīlī) bija somu politiķis no Somijas sociāldemokrātiskās partijas. Viņš ir bijis Eduskuntas priekšsēdētājs, Somijas Senāta vadītājs.

Dzīvesgājums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Oskari Tokoi dzimis kā Oskari Hirvi Ilivīres pagastā, Kannusā zemnieka ģimenē. 1891. gadā Oskari emigrēja uz Ameriku, kur strādāja šahtās Vaiomingā. Tur viņš iesaistījās radikālā strādnieku arodbiedrībā Western Federation of Miners. Tokoi Somijā atgriezās 1900. gadā.

1901. gadā Oskari Tokoi iesaistījās pretpārkrievošanas kustībā Somijā. Šo aktivitāšu iespaidā viņš tika ievēlēts par Kannusas strādnieku arodbiedrības priekšsēdētāju.[1] 1907. gadā Tokoi ievēlēja Eduskuntā no Somijas sociāldemokrātiskās partijas. 1913. gadā viņu ievēlēja par Eduskuntas priekšsēdētāju. 1917. gadā, kad parlamentā vairākumu ieguva sociāldemokrāti, Oskararu Tokoi ievēlēja par Somijas Senāta vadītāju.

Somijas pilsoņu kara laikā Tokoi pieslējās Sarkanajiem un bija Somijas tautas pilnvaroto padomes pārtikas nodaļas pilnvarotais. 1. martā starp Somijas Sociālistisko Strādnieku Republiku un Padomju Krieviju noslēgts miera līgums, ko no Krievijas puses parakstīja Ļeņins un Staļins, bet no Somijas puses — Edvards Jillins un Oskari Tokoi. Kad Sarkanie karu zaudēja, Tokoi aizbēga uz Padomju Krieviju.

1919. un 1920. gadā Tokoi bija politiskais padomdevējs Murmanskas leģionā, kurā briti savervēja bijušos somu sarkangvardus, lai aizsargātu Krievijas ziemeļus pret iespējamu vācu iebrukumu. Pēc britu aiziešanas no Murmanskas Oskari Tokoi devās līdzi uz Angliju un vēlāk uz Kanādu.

1921. gadā Tokoi ieradās ASV. Ziemas kara laikā viņš aktīvi aģitēja par labu Somijai. 1944. gadā Somijas parlaments reabilitēja Oskari Tokoi. Pēc Otrā pasaules kara Tokoi organizēja palīdzības sniegšanu Somijai. Viņš apmeklēja dzimteni 1957. gadā sakarā ar Eduskuntas 50. gadadienas svinībām.

Oskari Tokoi mira 1963. gada 4. aprīlī

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. David Kirby, "Antti Oskari Tokoi," in A. Thomas Lane (ed.), Biographical Dictionary of European Labor Leaders: M-Z. Westport, CT: Greenwood Press, 1995; pp. 968-969.

Skatīt arī[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]


Politiskie un sabiedriskie amati un pozīcijas
Priekštecis:
Pērs Ēvinds Svīnhūvuds
Somijas parlamenta priekšsēdētājs
1913. gads
Pēctecis:
Kārlo Juho Stolbergs
Priekštecis:
jauns amats
Senāta priekšsēdētājs
1917. gads
Pēctecis:
Ēmils Nestors Setele