Pēteris Voldemārs Pommers

Vikipēdijas lapa
(Pāradresēts no Pēteris Pommers)
Šis raksts ir par Latvijas armijas virsnieku. Par citām jēdziena Pommers nozīmēm skatīt nozīmju atdalīšanas lapu.
Pēteris Voldemārs Pommers
Pēteris Voldemārs Pommers
Personīgā informācija
Dzimis 1894. gada 6. oktobrī
Valmiera
Miris 1957. gada 4. maijā (62 gadi)
Čikāga (Ilinoisa)
Tautība Latvietis
Dzīvesbiedre Vera (Prauliņa)
Militārais dienests
Dienesta pakāpe
pulkvedis-leitnants
Dienesta laiks 1916.—1923.
Valsts Krievijas impērija (1916.—1917.),
Latvija (1918.—1921.)
Struktūra bruņotie spēki
Kaujas darbība Pirmais pasaules karš, Latvijas brīvības cīņas
Apbalvojumi Lietuvas Ģedimina ordenis
Izglītība Odesas kara skola

Pēteris Voldemārs Pommers (1894. gada 6. oktobris1957. gada 4. maijs) Lāčplēša Kara ordeņa kavalieris, Latvijas armijas virsnieks, Rīgas policijas prefekts. Fraternitas Lettica goda filistrs.

Biogrāfija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Dzimis Valmierā. Pabeidza ģimnāziju un pēc tam iestājās Maskavas Universitātē, kur studēja Tiesību zinātnes fakultātē. 1916. gadā iesaukts Krievijas impērijas armijā. Nosūtīts uz Odesas kara skolu, kur ieguvis virsnieka pakāpi. No 1917. gada februāra dienējis 1. Daugavgrīvas latviešu strēlnieku pulkā. Pēc Oktobra revolūcijas un latviešu strēlnieku boļševizācijas atstāja pulku. Pēc tam devās uz Maskavu, kur pievienojās Savinkova organizācijai, bet jau 1918. gada maijā atgriezies Latvijā. Decembrī brīvprātīgi iestājās Latvijas armijā. Sākumā komandē vadu, bet vēlāk jau rotu. Pēc ieiešanas Rīgā kļūst par bataljona komandieri 1. Kurzemes kājnieku divīzijas 3. Jelgavas kājnieku pulkā. 1921. gadā kļūst par kara tiesas tiesnesi.

1923. gada aprīlī atvaļināts no dienesta kā pulkvežleitnants. Dzīvo Straupes pagastā. Kļūst par 10. Cēsu aizsargu pulka komandiera palīgu, bet 1926. gadā par komandieri. Vēlāk sāk darbu Rīgā kā Rīgas policijas prefekta palīgs. Pēc Rīgas policijas prefekta Grīnvalda nāves no 1936. līdz 1939. gadam bija Rīgas policijas prefekts. 1939. gadā kļuva par sevišķo uzdevumu policijas inspektoru.

1940. gadā izmanto izdevību un dodas uz Vāciju, lai izvairītos no komunistu vajāšanām. Sākoties Otrajam pasaules karam austrumu virzienā atgriežas Latvijā, kur bija Latvijas pašpārvaldes Iekšlietu ģenerāldirekcijas Rīgas kārtības dienesta priekšnieka palīgs.

Sarkanajai armijai tuvojoties Latvijas robežām dodas atkal uz Vāciju. 1951. gadā izbrauc uz ASV, kur apmetās Čikāgā (Ilinoisa).

Apbalvojumi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]