PicoBus

Vikipēdijas lapa

PicoBus ir Grieķijā bāzētas bezpeļņas organizācijas Libre Space Foundation izstrādāta PocketQube formas pikopavadoņu izmešanas kosmiskais aparāta platforma. Tā ir pirmā atvērtā koda pavadoņu izmešanas iekārta.

PicoBus atvērtā koda dokumentācijas repozitorijs ir pieejams vietnē Gitlab.

PicoBus paredzēta līdz 8 PocketQube pavadoņu turēšanai nesējraķetes starta laikā un palaišanai orbītā. Katras PocketQube vienības izmēri ir 5 × 5 × 5 cm, un katra tās masa ir līdz 250 gramiem. PicoBus ir daļa no QUBIK projekta, kur Libre Space Foundation izstrādāja divus PocketQube pavadoņus un to izvēršanai orbītā nepieciešamo PicoBus. Tie bija daļa no Firefly Aerospace DREAM derīgās kravas programmas, kur nesējraķetes Firefly Alpha pirmajā lidojumā kā sekundārā krava tiktu palaistas akadēmiskās un izglītības kravas.

Firefly Alpha pirmajā lidojumā PicoBus iekārtā bija Libre Space Foundation pikopavadoņi QUBIK-1 un QUBIK-2, kā arī FOSSASat-1B, FOSSASat-2, Genesis N un Genesis L. Nesējraķete tika palaista 2021. gada 3. septembrī 01:59 UTC no Vandenberga Gaisa spēku bāzes starta laukuma 2-West. 2 minūtes un 25 sekundes pēc starta pirmās pakāpes vienā no četriem dzinējiem radās anomālija (iespējams, elektriskajā ķēdē), un lidojums tika priekšlaicīgi pārtraukts. Raķete ar kosmiskajiem aparātiem iekrita Klusajā okeānā.[1]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]