Portāls:Otrais pasaules karš

Vikipēdijas lapa
Laipni lūdzam Otrā pasaules kara portālā,

kuru arī Tu vari papildināt!

Šajā portālā var atrast informāciju par Otrā pasaules kara kaujām, ieročiem un personībām.
izmainīt  

Otrā pasaules kara portāls

Otrais pasaules karš bija lielākais bruņotais konflikts cilvēces vēsturē. Tajā piedalījās ap 60 valstīm un gandrīz 80% Zemes iedzīvotāju. Karadarbība notika aptuveni 40 valstu teritorijās, un tās laikā dzīvību zaudēja vairāk kā 70 miljoni cilvēku. Šis konflikts sadalīja teju visu pasauli divās karojošās pusēs: Ass valstīs un Sabiedrotajos.

Pamatraksts: Otrais pasaules karš

izmainīt  

Izmeklēts raksts

Vācu artilēristi apšauda Staļingradu

Staļingradas kauja bija viena no lielākajām Otrā pasaules kara kaujām, kurā PSRS cīnījās pret Trešo reihu un tā sabiedrotajiem, par Staļingradas (mūsdienās Volgograda) pilsētu Krievijas dienvidrietumos. Tā norisinājās no 1942. gada 23. augusta līdz 1943. gada 2. februārim un bija daļa no operācijas "Blau" – 1942. gada Vācijas vasaras stratēģiskās ofensīvas. Abu pušu kopējiem zaudējumiem sasniedzot apmēram divus miljonus cilvēku šī kauja kļuva par vienu no lielākajām un asiņainākajām Otrajā pasaules karā. Staļingradas kauja tiek uzskatīta arī par Otrā pasaules kara pagrieziena punktu Eiropā.

Pamatraksts: Staļingradas kauja

izmainīt  

Izmeklēta biogrāfija

Voldemārs Veiss (1892. gada 7. novembris1944. gada 17. aprīlis) bija Latvijas Bruņoto spēku un Latviešu leģiona virsnieks. Pirmais latvietis, kurš ieguvis augstāko Trešā reiha militāro apbalvojumu Bruņinieka krustu.

Dzimis Rīgā. 1918. gadā pabeidza Rīgas pilsētas reālskolu.

1918. gada 26. decembrī brīvprātīgi iestājas Latvijas Pagaidu valdības Atsevišķajā studentu rotā. No 1919. gada maijā paaugstināts par leitnantu. Augustā kļuva par Lejasciema komandantu. Vēlāk rotas komandieris Latgales Partizānu pulkā. 1920. gada martā ieguva virsleitnanta pakāpi.

Pēc Otrā pasaules kara sākuma austrumu virzienā uzsāk aktīvas darbības. Vasarā iecelts par Latvijas Pašaizsardzības komandatūru komandieri (līdz augustam). No jūlija līdz decembrim bija arī Rīgas kārtības palīgpolicijas priekšnieks. No decembra Latviešu pašpārvaldes iekšlietu ģenerāldirektora vietnieks, iekšējās drošības direktors. 281. Abrenes kārtības dienesta bataljona komandieris no 1943. gada marta, bet vēlāk bija 19. ieroču SS grenadieru divīzijas 42. grenadieru pulka komandieris un kādu laiku arī divīzijas sakaru virsnieks. Augustā paaugstināts par leģiona štandartenfīreru (pulkvedi). 1944. gada 9. februārī apbalvots ar Bruņinieka krustu.

Pamatraksts: Voldemārs Veiss

izmainīt  

Izmeklēts attēls

ISU-152 Kubinkas ekspozīcijā
ISU-152 Kubinkas ekspozīcijā



ISU-152 Kubinkas ekspozīcijā

izmainīt  

Saistītie portāli

Ar portālu Otrais pasaules karš ir saistīti šādi portāli:

Vēsture
izmainīt  

Vai tu zināji...

izmainīt  

Jaunākie raksti

izmainīt  

Kategorijas un galvenie temati

izmainīt  

Lietas, ko tu varētu darīt

Pašlaik ļoti noderīgi būtu jebkāda veida raksti, kā arī šīs kategorijas rakstu uzlabošana!