Pretviļņa lampa

Vikipēdijas lapa

Pretviļņa lampa - vakuuma elektroierīce (elektronu lampa) superaugstfrekvences (SAF) radioviļņu ģenerēšanai un pastiprināšanai. Dažreiz pretviļņa lampas dēvē par karcinotroniem (no grieķu: karkinos - krabis; vēzis - kā dzīvnieks, kas pārvietojas atpakaļgaitā), jo šajās ierīcēs, atšķirībā no skrejviļņa lampas, skrejvilnis un elektronu kūlis pārvietojas pretējos virzienos.

Pretviļņa lampa ОВС-5

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Pirmās pretviļņa lampas tika izstrādātas 1952. gadā. Viens no to radītājiem bija Rūdolfs Kompfners.

Pretviļņa lampas darbības princips[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Pretviļņa lampā augstfrekvences elektromagnētisko svārstību ģenerēšana un pastiprināšana notiek, elektromagnētiskajam vilnim, kas pārvietojas pa spirāli (skrejvilnim), mijiedarbojoties ar elektronu kūli, tāpat kā skrejviļņa lampā.

Pretviļņa lampu tipi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ir divi pretviļņa lampu tipi: lampas, kurās SAF svārstībās pāriet elektronu kinētiskā enerģija, elektroniem bremzējoties augstfrekvences laukā; un tādas lampas, kurās SAF svārstībās pāriet elektronu potenciālā enerģija, tiem daudzkārtīgi bremzējoties un paātrinoties ceļā no katoda uz anodu.

Pretviļņa lampu pielietošana[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Pretviļņa lampas lieto dažādās augstfrekvences ierīcēs (signālģeneratoros, heterodīnos) kā ģeneratorus ar ātri pārregulējamu frekvenci.