Dzelzceļa līnija Rīga—Orla

Vikipēdijas lapa
(Pāradresēts no Rīgas—Orlas dzelzceļš)
Rīgas-Orlas dzelzceļa karte (pēc 1904).
Rīgas Daugavpils dzelzceļa stacija (1910).
Daugavpils dzelzceļa stacija (ap 1900).
Vitebskas dzelzceļa stacija.
Smoļenskas dzelzceļa stacija.
Orlas dzelzceļa stacija.

Dzelzceļa līnija Rīga—Orla bija 1858.-1868. gadā privātas akciju sabiedrības uzcelta 1546,7 km gara Krievijas impērijas dzelzceļa līnija, kas savienoja Baltijas jūras ostas pilsētu Rīgu ar Orlas staciju Krievijas vidienē. Tai bija atzars uz Jelgavu-Mažeiķiem-Liepāju, Bolderāju un Tukumu, kā arī savienojums ar dzelzceļa līniju Pēterburga—Varšava.

Mūsdienās šī dzelzceļa līnija ir sadalīta starp Latvijas, Baltkrievijas un Krievijas dzelzceļiem. Dzelzceļa līnijas Rīga—Daugavpils un Daugavpils—Indra ir vienas no galvenajām Latvijas dzelzceļa līnijām.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Rīgas—Daugavpils dzelzceļa sabiedrībai (Общество Риго-Динабургской железной дороги) piederošā dzelzceļa līnija Rīga-Daugavpils tika atklāta 1861. gada 21. septembrī[1] un veidoja savienojumu ar dzelzceļa līniju Pēterburga—Varšava.

1866. gadā dzelzceļa sabiedrība uzbūvēja līnijas pagarinājumu līdz Vitebskai, bet 1868. gadā cauri Smoļenskai līdz Orlai. 1894. gadā tā pārgāja valsts īpašumā. Pēc Pirmā pasaules kara beigām šis dzelzceļš tika sadalīts starp Latviju un PSRS un vairs nekalpoja kā vienota dzelzceļa līnija. Padomju laikā, neskaitot tālsatiksmes vilcienus, līnijā kursēja vietējie vilcieni maršrutos Rīga—Bigosova un Daugavpils—Bigosova. Pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas dīzeļvilcieni kursēja no Daugavpils līdz Indrai, taču 2000. gadā vietējā pasažieru satiksme tika pārtraukta. 2002. gada jūnijā atcēla arī dīzeļvilcienu Rīga—Daugavpils—Indra.[2] 2007. gadā pasažieru satiksme līnijā tika pilnīgi pārtraukta līdz ar vilciena Rīga—Gomeļa atcelšanu, bet 2011. gada 1. jūnijā līnijā no jauna sāka kursēt vilciens Rīga—Minska.[3]

Stacijas un pieturas punkti[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Skatīt arī[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]