Latvijas Universitātes Rīgas 1. medicīnas koledža

Vikipēdijas lapa

LU Rīgas 1. medicīnas koledža


LU Rīgas 1. medicīnas koledžas logo
Valsts Karogs: Latvija Latvija
Dibināta 1902
Atrašanās vieta Tomsona iela 37, Rīga
Tips Izglītības iestāde
Mājaslapa http://www.rmk1.lv

Latvijas Universitātes Rīgas 1. medicīnas koledža (LU R1MK) sniedz veselības aprūpes darba tirgū pieprasītu kvalitatīvu izglītību. Koledžas pirmsākumi saistās ar 1902. gadu, kad darbu Rīgā uzsāka vecmāšu skola. Laika gaitā mainījušies gan mācību iestādes nosaukumi, gan paplašinājies apgūstamo profesiju skaits. No 2019.gada 1.jūlija koledža veiksmīgi turpina darbu kā Latvijas Universitātes aģentūra “Latvijas Universitātes Rīgas 1. medicīnas koledža”.

LU Rīgas 1. medicīnas koledža 2020. gada Latvijas darba devēju aptaujā tika iekļauta TOP 10 ieteiktāko koledžu vidū, kur iesaka apgūt profesiju.

Koledža sadarbojas ar vairāk nekā 200 prakses bāzēm, nodrošinot prakses vietas visiem studentiem. Vairumam studentu prakses laikā iepazītā veselības aprūpes iestāde kļūst arī par pirmo darba vietu. Studijas LU R1MK ir finansētas no valsts budžeta. Atsevišķās studiju programmās pieejamas maksas vietas. Koledža atrodas Rīgas centrā, blakus koledžai ir mājīga dienesta viesnīca. Koledža īsteno mācību mobilitātes Erasmus+ studentiem un personālam. Koledžas mācībspēki ir nozares profesionāļi un praktiķi. Absolventi koledžu vērtē kā mūsdienīgu un konkurētspējīgu mācību iestādi, kas nemitīgi aug un attīstās. Koledža ir atpazīstama ne tikai Latvijā, bet arī starptautiskajā vidē.

Studiju process koledžā ir maksimāli pietuvināts katras iegūstamās profesijas reālajai darba videi: topošie farmaceita asistenti praktizējas koledžā iekārtotajā aptiekas modelī; ārsta palīgi profesionālās iemaņas nostiprina neatliekamās palīdzības automašīnas modelī, kas aprīkots ar modernākajām tehnoloģijām; zobu tehniķi zobu protezēšanā izmanto trīsdimensiālās CAD CAM tehnoloģijas; zobārsta asistenti koledžā apgūst četrrocīgā darba pamatus pirmsklīnikas kabinetos. Vecmātes, māsas palīgi un aprūpētāji pirmo praktisko pieredzi iegūst simulācijās balstītās studijās – ar mūsdienīgiem manipulāciju modeļiem un aprūpes iekārtām.

LU R1MK ir vienīgā izglītības iestāde Latvijā, kur var iegūt zobu tehniķa kvalifikāciju un aprūpētāja profesiju, kā arī vienīgā koledža Latvijā, kas piedāvā apgūt vecmātes profesiju.

Studiju programmas[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  • Pirmā līmeņa profesionālā augstākā izglītība:
    • Ārstniecība ar profesionālo kvalifikāciju Ārsta palīgs (3 gadi),
    • Ārstniecība ar profesionālo kvalifikāciju Vecmāte (3 gadi),
    • Farmācija ar profesionālo kvalifikāciju Farmaceita asistents (2,5 gadi),
  • Profesionālā vidējā izglītība:
    • Zobārstniecība ar profesionālo kvalifikāciju Zobārsta asistents (2 gadi),
    • Zobārstniecība ar profesionālo kvalifikāciju Zobu tehniķis (2,5 gadi),
  • Arodizglītība:
    • Māszinības ar profesionālo kvalifikāciju Māsas palīgs (1 gads),
    • Sociālā aprūpe ar profesionālo kvalifikāciju Aprūpētājs (1 gads).

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Nodibināta 1902. gadā kā Rīgas vecmāšu skola pie Rīgas pilsētas 1. slimnīcas. Otrā pasaules kara gados skola kādu laiku darbojās kā Medicīnas māsu skola Baškīrijā. 1945. gadā skolā uzsāka arī feldšeru apmācību, 1954. gadā Feldšeru un vecmāšu skolu pārdēvēja par Rīgas 1. medicīnas skolu. 1960. gadā Rīgas 1. medicīnas skolai pievienoja Farmaceitu skolu. 1963. gadā skolai pievieno Zobu tehniķu skolu. Šajā gadā skola ieguva jaunu mājvietu Tomsona ielā 37, kur tā atrodas arī šodien – jau kā LU Rīgas 1. medicīnas koledža. 1992. gadā tika izveidota Baltijas valstīs pilnīgi jauna specialitāte – zobārstniecības māsa. 1997. gadā tapa vēl viena jauna izglītības programma zobārsta asistentu apmācībai. 2005. gadā mācības uzsāka māsas palīgi, 2010. gadā – aprūpētāji. 2005. gada augustā skola ieguva koledžas statusu un kā Rīgas 1. medicīnas koledža kļuva par Rīgas 1. medicīnas skolas tiesību un juridisko saistību pārņēmēju. Vēsturiski nozīmīgs koledžai ir 2003. gads, kad mācību iestāde, tās vadība un pedagogi tika apbalvoti ar prestižo Dāvida Hieronīma Grindeļa medaļu – par ieguldījumu farmaceitu un medicīniskā personāla apmācībā. 2019. gadā mācību iestādes darbs un attīstība turpinās nu jau jaunajā statusā – kā Latvijas Universitātes Rīgas 1. medicīnas koledžai.