Ramzess Lielais

Vikipēdijas lapa
(Pāradresēts no Ramesses II)
Ramzess II Lielais
izkalts Ramzesa Lielā portrets Abū Simbelas tempļu klints sienā
Ēģiptes faraons
Amatā
1279. gads p.m.ē. — 1213. gads p.m.ē.
Priekštecis Seti I
Pēctecis Merneptahs

Dzimšanas dati apmēram 1300. gadā p.m.ē.
Miršanas dati 1213. gadā p.m.ē.
Apglabāts Kapene KV7 Valdnieku ieleja
Dinastija 19. dinastija
Tēvs Seti I
Māte Tija

Ramzess II Lielais (ap 1300. p.m.ē. — 1213. p.m.ē.) bija Senās Ēģiptes karavadonis un politiķis, deviņpadsmitās dinastijas trešais faraons. Tronī kāpa 1279. gadā p.m.ē un valdīja aptuveni 66 gadus. Tiek uzskatīts par vienu no varenākajiem un ietekmīgākajiem Senās Ēģiptes faraoniem.

Vadījis vairākus karagājienus Tuvajos austrumos, atgriežot Ēģiptes kontroli pār seno Kanaānas zemi un iekarojot lielu daļu Sīrijas teritorijas. Par ievērojamāko militāro uzvaru tiek uzskatīta kauja pie Kadešas pret Hetu impēriju valdīšanas piektajā gadā. Par spīti hetu pārspēkam un ielenkumam, Ramzesa vadītā armija spēja doties pretuzbrukumā un sakaut pretinieku. Sekojošais Ēģiptes un Hetu miera līgums ir vecākais miera līgums, kas saglabājies līdz mūsdienām. Tāpat arī vadījis karagājienus uz dienvidiem, senās Nūbijas teritorijā.

Izvērsis aktīvu tempļu celtniecību visā Ēģiptē, kā arī dibinājis vairākas pilsētas, tostarp arī jaunu galvaspilsētu Nīlas deltā. Viens no ievērojamākajiem celtniecības objektiem bija Abū Simbelas tempļu komplekss pie Asuānas. Miris aptuveni 90 gadu vecumā.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]