Rauma-Repola

Vikipēdijas lapa
Rauma-Repola Oy
Bijušais tips kapitālsabiedrība
Darbības joma kokapstrāde, mašīnbūve
Priekštecis Rauma-Raahe Oy, Repola-Viipuri Oy, Lahti Oy
Pēctecis Repola, Rauma
UPM, Neles, Valmet
Dibināts 1952. gads
Beidza pastāvēt 1990. gads
Galvenais birojs Karogs: Somija Somija

Rauma-Repola Oy bija Somijas kokapstrādes, metālapstrādes, meža tehnikas un kuģu būves uzņēmums. Dibināts 1952. gadā; 1990. gadā apvienojās ar Yhtyneet Paperitehtaat, izveidojot uzņēmumu Repola.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Rauma-Repola Oy tika dibināts 1952. gadā, apvienojoties Rauma-Raahe Oy, Repola-Viipuri Oy un Lahti Oy. Visus trīs uzņēmumus bija izveidojusi Kansallis-Osake-Pankki bankas rūpniecības grupa. Pēc apvienošanās uzņēmums galvenās nozares bija kokrūpniecība (galvenokārt kokzāģētavas) un celulozes rūpniecība. Bez tam uzņēmumam bija metālapstrādes rūpnīca Raumā, kā arī kuģu būvētavas Raumā, Lovisā un Savonlinā.

1970. gadā Rauma-Repola ieguva Tamperē bāzēto metālapstrādes uzņēmumu Lokomo Oy. Tajā laikā Lokomo ražoja ekskavatorus, akmens drupinātājus, greiderus, celtņus un meža tehniku; lokomotīvju ražošana tad jau bija pārtraukta.

1972. gadā Rauma-Repola Mentiloto sāka būvēt naftas platformas. 1977. gadā tika nopirkti būvmateriālu ražotāji Puukeskus Oy un Osakeyhtiö Mahogany. 1982. gadā grupa nopirka papīra fabriku Lohjan Paperi Oy.

1983. gadā Rauma-Repola izveidoja atsevišķu meža grupu Forest Machine Group, kam pamatā bija Lokomo meža tehnikas ražotne; tā nopirka Zviedrijas uzņēmuma Kockums meža mašīnu operācijas. 1983. gadā tika izveidots meitas uzņēmums Rauma-Repola Oceanics, kas plašāk zināms kā PSRS pētniecisko dziļūdens aparātu MIR izgatavotājs.

1980. gados tika iegūti ventiļu ražotāji: Somijas Neles Oy un ASV Jamesbury Inc, ko 1988. gadā apvienoja kā Neles-Jamesbury; 1997. gadā tas kļuva par Neles Controls.

1987. gadā tika iegūts uzņēmums Oy W. Rosenlew Ab, vēlāk pārdodot daļu tā biznesa, paturot meža tehnikas un metālapstrādes operācijas. 1987. gadā tika nopirkts Eiropas vadošais akmens drupināšanas iekārtu ražotājs Bergaud, kā arī Nordberg UK. 1988. gadā Pentile kokzāģētava Joensū beidza darbību. 1988. gadā Rauma-Repola meža tehnikas grupa tika pārdēvēta par FGM; tika iegūts Francijas uzņēmums Cemet-Agrip. 1989. gadā Rauma-Repola nopirka ASV meža tehnikas ražotāju Timberjack, kā arī uzņēmumus Nordberg Inc, Koehring un Peerless. Laikā no 1988. līdz 1991. gadam tika iegūts Zviedrijas uzņēmums Sunds Defibrator Industries AB.[1] 1990. gadā Rauma-Repola FGM tika pārdēvēts par FMG Timberjack.

1991. gada 1. janvārī Rauma-Repola apvienojās ar Somijas koksnes izstrādājumu ražotāju Yhtyneet Paperitehtaat, izveidojot uzņēmumu Repola, kas tajā laikā kļuva par lielāko uzņēmumu Somijā. 1991. gadā no tā atdalīja uzņēmumu Rauma, kas darbojās metālapstrādes un mašīnbūves jomā, tai skaitā meža tehnikas un kuģu būvē.[2] Repola koncentrējās uz koksnes izstrādājumu ražošanu.

1995. gadā Repola apvienojās ar Kymmene, izveidojot uzņēmumu UPM-Kymmene. Savukārt Rauma 1999. gadā apvienojās ar Valmet, izveidojot uzņēmumu Metso.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]