Režē Čarouseks

Vikipēdijas lapa
Režē Čarouseks
Charousek Rezső
Režē Čarouseks
Personīgā informācija
Dzimis 1873. gada 19. septembrī
Valsts karogs: Austroungārija Prāga, Austroungārija (tagad Karogs: Čehija Čehija)
Miris 1900. gada 18. aprīlī (26 gadi)
Valsts karogs: Austroungārija Budapešta, Austroungārija (tagad Karogs: Ungārija Ungārija)
Pilsonība Karogs: Ungārija Ungārija
Nodarbošanās šahists

Režē Čarouseks (ungāru: Charousek Rezső, arī Rudolfs Čarouseks (ungāru: Charousek Rudolf); 1873. gada 19. septembris Prāga — 1900. gada 18. aprīlis Budapešta) bija Ungārijas šahists.

Biogrāfija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Šahu iemācījies spēlēt vienpadsmit gadu vecumā. Sākumā bijis pazīstams kā korepondencšahists. Ungāru meistaru korespondencšaha turnīrā (1895—1897) savācis 16 punktus no 18 iespējamajiem un kopā ar Gēzu Maroci dalījis 1.—2. vietu. 1897. gadā decembrī uzvarējis četru ungāru meistaru turnīrā, apsteidzot Maroci (savstarpējais viņu mačs beidzies neizšķirti — 2:2) un kļuvis par faktisko Ungārijas šaha čempionu.

Starptautiskajā šaha turnīrā debitējis 1896. gadā Nirnbergā. Lai gan tajā ieņēmis tikai 12. vietu, tomēr pievērsis sev uzmanību uzvarot Kārli Valbrotu, Džozefu Blekbērnu, Davidu Janovski, Džeksonu Šovalteru, kā arī pēdējā kārtā pārspējot turnīra uzvarētāju un Pasaules šaha čempionu Emanuelu Laskeru.[1]

Arī nākamajos trīs savos šaha turnīros apstiprinājis vadošā ungāru šahista nosaukumu. 1896. gadā Budapeštā dalījis 1.—2. vietu ar Mihailu Čigorinu, apsteidzot Hariju Pilsberiju, Gēzu Maroci, Zīgbertu Tarrašu, Davidu Janovski, Kārli Šlehteru.[2] 1897. gadā uzvarējis plašā starptautiskajā turnīrā Berlīnē, atkārtoti apsteidzot daudzus no sava laika vadošajiem šahistiem.[3] 1898. gadā Ķelnē 11. Vācijas šaha savienības kongresā dalījis 2.—4. vietu ar Vilhelmu Konu un Mihailu Čigorinu (uzvarējis Eimoss Bērns).[4]

Pēc šiem panākumiem ticis minēts kā viens no iespējamiem pretendentiem uz maču par Pasaules šaha čempiona nosaukumu ar Emanuelu Laskeru, taču pāragri miris no plaušu tuberkulozes.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]