Rumāņu valoda

Vikipēdijas lapa
Rumāņu valoda
română, limba română 
Izruna: IPA: [roˈmɨnə]
Valodu lieto: Rumānijā, Moldovā, Ukrainā, Serbijā, Ungārijā, Izraēlā 
Reģions: Balkānu pussala
Pratēju skaits: 23,5 miljoni[1]
Valodu saime: Indoeiropiešu
 Itāļu
  Romāņu
   Austrumromāņu
    Rumāņu valoda 
Rakstība: latīņu alfabēts (rumāņu ortogrāfija) 
Oficiālais statuss
Oficiālā valoda: Karogs: Rumānija Rumānija
Karogs: Moldova Moldova
Karogs: Eiropas Savienība Eiropas Savienība
Regulators: Academia Română
Valodas kodi
ISO 639-1: ro
ISO 639-2: rum (B)  ron (T)
ISO 639-3: ron 
Rumāņu valodas izplatība
Rumāņu valodas izplatība

Rumāņu valoda (limba română) ir indoeiropiešu valodu saimes romāņu valodu grupas valoda, kas ir dzimtā valoda aptuveni 23,5 miljoniem[1] cilvēku galvenokārt Rumānijā un Moldovā. Moldovā šī valoda agrāk oficiāli tika saukta par moldāvu valodu.

Sākotnēji, lai pierakstītu rumāņu valodu, tika izmantota kirilica, bet kopš 1860. gada izmanto latīņu alfabēta rumāņu ortogrāfiju. Rumāņu alfabētā ir 32 burti: a, ă, â, b, c, d, e, f, g, h, i, î, j, k, l, m, n, o, p, q, r, s, ș, t, ț, u, v, w, x, y, z. Sākotnēji bija arī ê un û burti, kas vēlāk tika izņemti no alfabēta, jo tie netika pareizi izmantoti.

Īpašvārdu atveidošana[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Rumāņu valodas īpašvārdu atveidošana latviešu valodas vidē tiek veikta pēc fonētiskās transliterācijas principa. Rumāņu valodas alfabēta burti un burtkopas tiek tieši pārlikti latviešu valodas ortogrāfijā, pakļaujot šos vārdus gramatizācijai.

Pēc šiem atveidošanas principiem latvisko rumāņu un moldāvu cilmes personvārdus, kā arī Rumānijas un Moldovas ģeogrāfiskos nosaukumus. Rumāņu valodas ģeogrāfiskie nosaukumi sastopami arī Vojvodinā Serbijā un Čerņivcu apgabalā Ukrainā, kur tie var parādīties kā otrie nosaukumi.

Atveidojot Rumānijas un Moldovas personvārdus, jāņem vērā, ka plaši izplatīti ir ungāru un vācu izcelsmes personvārdi Rumānijā un krievu un ukraiņu izcelsmes personvārdi Moldovā, kuri latviskojami pēc attiecīgo valodu atveides principiem.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. 1,0 1,1 «Romanian language» (angliski). www.ethnologue.com. Skatīts: 2011-08-11.[novecojusi saite]